U Hrvatskoj je danas 748 novih slučajeva zaraze, četiri osobe preminule

Vijesti 14. lis 202007:01 > 19:04
Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3210. Među njima je 441 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 4 osobe.

19:04

Alemka Markotić bila je gošća današnjeg Dnevnika N1 Televizije. S našeom reporterkom razgovarala je o rekordnom broju novozaraženih u Hrvatskoj.

Više čitajte OVDJE.

16:52

Nakon sjednice Zdravstvenog savjeta vezano uz koronakrizu ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić naglasila je da su i dalje najjednostavnje mjere najbolje i da je u ovom razdoblju veći rizik od težeg oblika bolesti nego tijekom ljeta.

“Opći dojam je da ovo nije neočekivano, nije ništa drugačije od ostatka Europe i ostatka svijeta”, rekla je Alemka Markotić i dodala: “Treba naći način kako ne doći do visokog eksponencijalnog rasta. I dalje jednostavne mjere mogu pomoći i ljudima ćemo i beskonačno ako treba objašnjavati.”

Više pročitajte OVDJE.

14:39

Zbog promijenjene epidemiološke situacije u Karlovačkoj je županiji za učenike i nastavnike viših razreda osnovnih i srednjih škola od srijede obavezno nošenje maske za sprječavanje širenja covida-19, odlučio je županijski Stožer civilne zaštite.

Niži razredi osnovnih škola nisu obvezni nositi maske u učionici, ali i oni, kao i svi ostali učenici, nastavnici i drugo školsko osoblje svih škola dužni su nositi medicinske maske na hodnicima i u drugim zajedničkim prostorijama.

Odluka se temelji na uputi za sprečavanje i suzbijanje epidemije covid-19 ministarstva obrazovanja i zavoda za javno zdravstvo.

Precizira se također da je nošenje maski tijekom nastave obvezno, ako nije moguće između učenika osigurati razmak od 1,5 metara i dva metra između nastavnika i učenika.

Time je izvan snage stavljena odluka od 15. rujna o ukidanju obveze nošenja zaštitnih maski.

14:00

U zadnja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše u jednom danu, a jedan je dječji vrtić privremeno zatvoren, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U 17 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i poslovnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 10 osoba izvor zaraze nepoznat. U šest slučajeva radi se o maloljetnim osobama, a u ostalim slučajevima se radi o radno aktivnom stanovništvu različitih struktura.

Jedna osoba je hospitalizirana, a ostali se za sada liječe kod kuće. Testirano je 276 uzoraka.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 128. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se osam osoba, a na liječenju kod kuće 120 osoba.

U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 827 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

U samoizolaciju su stavljeni razredi u jednoj srednjoškolskoj ustanovi i jednoj osnovnoškolskoj ustanovi, a jedna cijela osnovnoškolska ustanova prešla je na online nastavu. Jedan je dječji vrtić privremeno zatvoren.

13:13

Vlada je na sjednici u srijedu ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva u skladu sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji (EU).

Na temelju sporazuma Europska komisija (EK) je u ime država članica sudionica u nabavi cjepiva protiv koronavirusa ovlaštena sklopiti sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima radi nabave cjepiva za suzbijanje pandemije na razini EU-a.

Više pročitajte OVDJE.

13:10

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana 31 nova osoba pozitivna na koronavirus, s prebivalištem na području Grada Krapina (8), Grada Pregrada (2), Grada Zabok (1), Općine Bedekovčina (2), Općine Desinić (1), Općine Đurmanec (1), Općine Hum na Sutli (5), Općine Jesenje (1), Općine Marija Bistrica (1), Općine Krapinske Toplice (6), Općine Novi Golubovec (1) i Općine Sveti Križ Začretje (2). U istom razdoblju ozdravilo je 13 osoba te je pristiglo i 54 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 202 uzorka.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 305. U samoizolaciji se nalazi 1.298 osoba.

12:40

U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 1 slučaj zaraze stranog državljanina (Njemačka). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (11) te po jedna zaražena osoba na području grada Nova Gradiška i općina Brodski Stupnik, Sibinj, Garčin, Velika Kopanica i Gundinci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 696, dok je broj aktivnih slučajeva 43. Hospitalizirano je 5 osoba od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 401 osoba.

13:20

S područja Virovitičko-podravske županije je 26 novozaraženih osoba, objavio je županijski Stožer.

Jedna je žena (1940. godište) preminula u Općoj bolnici Virovitica.

12:05

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na covid-19 (2 osobe iz Starih Jankovaca, 2 iz Bošnjaka, 1 osoba iz Slakovaca, 1 iz Posavskih Podgajaca, 1 iz Vinkovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Cerne i 1 s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

12:03

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od covida-19. Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 271 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 68 aktivnih slučaja, 199 osoba je izliječeno te četiri osobe preminule.  U protekla 24 sata testirano je 29 osoba.

12:01

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 46 osoba, a 5 osoba je ozdravilo.

Od jučer uzetih 227 uzoraka, 181 nalaz je negativan, 45 nalaza je pozitivno. Danas do 11 sati uzeto je 169 uzoraka i svi su u obradi.

12:00

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 12 osoba je izliječeno, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Zaraženo je 14 osoba iz Dubrovnika, a njih 11 imaju utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivni su i jedna ženska osoba iz Stona s utvrđenom epidemiološkom vezom te muškarac s Mljeta. Među 12 izliječenih njih devet je iz Dubrovnika, po jedna osoba iz Konavala i Ploča, kao i jedna osoba koja nema prebivalište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U dubrovačkoj bolnici od covida-19 liječi se 13 osoba. U samoizolaciji je 483 osobe, a u protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 86 od početka pandemije.

11:55

U Karlovačkoj županiji je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, oboljelo je 10 žena i devet muškaraca, a prema izvješću stožera civilne zaštite izvor zaraze za većinu njih su dvije svadbe i tri rođendanska slavlja.

Osam novooboljelih je iz Karlovca, šest iz Ozlja, dvije su osobe iz Duge Rese i po jedna iz Kamanja, Tounja i Draganića. U karlovačkoj Općoj bolnici hospitalizirano je 20 pacijenata s dijagnozom covid-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Na odjel su zaprimljena tri nova pacijenta, a dva su puštena na kućno liječenje.

Na covid-odjelu u Ogulinu liječi se još 12 pacijenata. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 518 osoba. U samoizolaciji su 573 osobe.

11:48

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Četvero novozaraženih su iz Bjelovara, dvoje iz Daruvara, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Rovišće, Končanica i Đulovac.

Dvije novozaražene osobe su zdravstveni djelatnici s područja grada Daruvara, a među novooboljelima je i korisnik privatnog doma za starije osobe u Bjelovaru u kojem je već bilo pozitivnih osoba na covid-19. Jedna osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije preminula je od posljedica zaraze koronavirusom.

11:36

Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze.

Dvanaest novooboljelih je iz Velike Gorice, devetero iz Dugog sela, pet iz Samobora, četvero iz Vrbovca, dvoje iz Jastrebarskog i Ivanić Grada te po jedna oboljela osoba iz Svete Nedelje, Zaprešić te općina Brdovec, Križ i Brckovljani.

Od 39 novooboljelih osoba njih 15 su kontakti prethodno oboljelih, jedan je slučaj povezan s boravkom u Njemačkoj, a dva uz sportska događanja, dok je za 21 slučaj nejasna epidemiološka anamneza.

11:25

Na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od covid-19 infekcije. Radi se o osobi s prebivalištem na području Vodica, a s boravištem u Šibeniku, koja je kontakt ranije oboljelih.

11:16

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 346 uzoraka od kojih je 40 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše (18) novopozitivnih osoba je iz Osijeka, slijede Đakovo sa četiri i Bilje s dvije osobe, a po jedna novopozitivna osoba dolazi iz čak 16 naselja (Belišće, Donji Miholjac, Brođanci, Čepin, Črnkovci, Donja Motičina, Dopsin, Gat, Lapovci, Podravska Moslavina, Semeljci, Silaš, Sveti Đurađ, Trnava, Viškovci i Vladislavci).

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 37 pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih su pet na respiratoru. Na žalost, jučer je u KBC-u preminuo muškarac iz Osijeka, rođen 1959. godine, koji je uz covid-19 imao i druga teža oboljenja.

10:33

Na području Zadarske županije 13 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o obiteljskim kontaktima dosad zaraženih osoba, 9 muških i 4 ženske osobe. Novooboljeli su mlađe i srednje životne dobi, 6 s područja Grada Zadra, 5 s područja Općine Novigrad te po jedna s područja općina Pakoštane i Sukošan.

U Općoj bolnici u Zadru, na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru na liječenju je 5 pacijenata s lakšim simptomima.

10:16

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 934 obrađena testa danas je 128 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

I to iz Splita 54, Dicma 5, Dugog Rata 3, Hrvaca 2, Gradca 1, Imotskog 7, Kaštela 5, Klisa 1, Makarske 1, Muća 4, Omiša 4, Otoka 1, Podstrane 2, Prgometa 1, Segeta 1, Sinja 12, Solina 15, Šestanovca 1, Trilja 4, Vrlike 3 i Vrgorca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 79 osoba su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1520 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 26 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.

10:03

U posljednja 24 sata zabilježeno je 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3210. Među njima je 441 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 4 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 21741 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 334 preminulo, ukupno se oporavilo 18197 osoba od toga 308 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16598 osoba.

Do danas su ukupno testirane 372 683 osobe, od toga 6448 u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

9:55

U Hrvatskoj je danas 748 novih slučajeva zaraze. Ukupno je testirano oko 6.500 tisuća, a 441 osoba je hospitalitzirana, potvrdio je za N1 ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

9:49

U Sisačko- moslavačkoj županiji, na današnji dan zabilježena je 21 novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19.

Radi se o deset pacijenata s područja grada Petrinje, četiri pacijenta s područja grada Siska, tri pacijenta s područja grada Popovače, dva pacijenta s područja općine Velika Ludina, jednom pacijentu s područja općine Lipovljani, te jednom pacijentu s područja grada Kutine, priopćio je županijski stožer.

9:44

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 potvrđeno pet novih slučaja bolesti covid-19. Riječ je o osobama iz opće populacije s koprivničkog i križevačkog područja.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivan 51 slučaj, jedna osoba je oporavljena od bolesti covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba.

9:20

U Primorsko-goranskoj županiji danas su zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom i 15 osoba koje su ozdravile. 108 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. 507 osoba je u samoizolaciji, a testirano je ukupno 423 uzorka, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

9:16

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 245 uzoraka briseva (109 za administrativne potrebe) na covid-19. Potvrđeno je 5 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 4 osobe radi se epidemiološki o uvezenom slučaju, bliski kontakt s poznatom pozitivnom osobom ili boravak na području (Republika Italija, Bosna i Hercegovina, Grad Zagreb). Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 13 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. U mjerama samoizolacije nalazi se 179 osoba.

8:46

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno je 130 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

8:45

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježeno je 211 novih slučajeva zaraze, potvrdio je za N1 ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar.

8:40

Neslužbeno doznajemo da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata više od 700 novih slučajeva zaraze koronavirusom, javila je naša reporterka Matea Dominiković. Testirano je više od šest tisuća ljudi.

Dosadašnji najveći broj novozaraženih zabilježen je 8. listopada kada je bilo 542 nova slučaja.

8:18

Krunoslav Capak je gostujući na HRT-u rekao da još nema brojku za danas, ali je spomenuo da su do jučer navečer imali brojku koja ukazuje na rekord.

8:14

”Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a”, objasnio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

”Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači – svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara”, kazao je Trut.

Više pročitajte OVDJE.

7:50

Krunoslav Capak komentirao je nove mjere za ugostitelje, zbog kojih se podiglo jako puno prašine, poglavito kod ugostitelja.

“U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti”, ističe.

Više pročitajte OVDJE.

7:16

Najnovijom odlukom Nacionalnog stožera ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 ujutro pa do ponoći, a to radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja. A na prijedlog županijskih stožera za pojedina područja to se može i dodatno ograničiti.

Najnovija je to u nizu posljednjih odluka Nacionalnog stožera zbog koje su ogorčeni ugostitelji.

Više pročitajte OVDJE.

7:03

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za ugostitelje, noćne barove i klubove, kao i za djelatnosti pripreme i posluživanja hrane te svadbe. Podsjetimo, Stožer je ranije danas objavio odluku prema kojoj se svim ugostiteljima zabranjuje rad nakon ponoći.

Više čitajte OVDJE.

Stanje po županijama 14. listopada 2020.:

  • Grad Zagreb – 211 novih slučajeva zaraze
  • Splitsko-dalmatinska županija – 128 novih slučajeva zaraze
  • Međimurska županija – 46 novih slučajeva zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 40 novih slučajeva zaraze
  • Zagrebačka županija – 39 novih slučajeva zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 31 novi slučaj zaraze
  • Varaždinska županija – 27 novih slučajeva zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 26 novih slučajeva zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 22 nova slučaja zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 21 novi slučaj zaraze
  • Karlovačka županija – 19 novih slučajeva zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 17 novih slučajeva zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 16 novih slučajeva zaraze
  • Zadarska županija – 13 novih slučajeva zaraze
  • Požeško-slavonska županija – 11 novih slučajeva zaraze
  • Vukovarsko-srijemska županija – 10 novih slučajeva zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 9 novih slučajeva zaraze
  • Ličko-senjska županija – 7 novih slučajeva zaraze
  • Istarska županija – 5 novih slučajeva zaraze
  • Koprivničko-križevačka županija – 5 novih slučajeva zaraze
  • Šibensko-kninska županija – 1 novi slučaj zaraze

VEZANE VIJESTI