"Od 1000 oboljelih, oko 100 završi u bolnici, 10 na intenzivnoj i na aparatima"

Vijesti 07. stu 202010:48 > 10:50
Marko Lukunic/PIXSELL

Miran Cvitković, predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo, objasnio je zašto je ta udruga poslala Vladi apel za donošenje uredbe u zdravstvu oko koronavirusne krize.

Objasnio je da bi se Operativni normativni akt, kako bi se zvala uredba, donijela puno brže od redovnog zakonodavnog procesa u Saboru, ali ne samo to:

“Zakoni nikada ne predviđaju sve krizne situacije. I zato je u ovih par mjeseci dolazilo do toga da se ljudi pozivaju na razne članke zakona, jer više se zakona veže na istu djelatnost, a niti jedan ne rješava krizne situacije. Operativni normativni akt bi uzeo najbolje iz tih zakona i u kratkoj, sažetoj formi riješio bi sva postupanja koja su u naciji vezani za krizu.”

“Spriječili bi se svi koraci koji do sada nisu davali rezultate. Sve slijepe ulice u koje smo upadali, više nam se ne bi događale. Dobili bismo jedan moćan zdravstveni sustav”, pojasnio je.

“U svakodnevnoj praksi vidimo da se neke stvari ne mogu riješiti niti predvidjeti unutar postojećih okvira”, rekao je dalje, jer sadašnji sustav počiva na materiji koja se odnosi na mnogim zakonima.

Za ovakav objedinjeni akt rekao je da bi “uzeo najbolje od dvega i normirao to na jednom mjestu”, te da bi to “puno pomoglo u postupanju i organizaciji zdravstvenog sustava.” To bi uključivalo i Nacionalni centar za covid-19 pri ministarstvu:

#related-news_0

“Taj centar bi proizlazio kao jedan od produkata ovog akta. Danas su mediji objavili da ministarstvo razmišlja o tome da se informacije objedinjuju na jednom mjestu i da se raspoređuju iz jednog mjesta. U vremenu u kojem jesmo, u kojem od 1000 oboljelih stotinjak mora završiti u bolnici, a desetak nažalost i u intenzivnoj i na strojevima za disanje, u toj situaciji su pojedine medicinske ustanove i pojedini timovi usamljeni u nekim situacijama i ne mogu si u cijelosti pomoći”, kazao je.

Rekao je da ne misli samo na Zagreb, nego na cijelu Hrvatsku:

“Kada bi postojalo jedno mjesto kojem se mogu obratiti u svako vrijeme, odakle bi redovito dolazile upute i pomoć na adekvatan način, od centralnih vlasti do zadnjih timova na terenu svima bi bilo jednostavnije raditi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.