Ugostitelj Radman: Više ne postoje zalihe koje će nam omogućiti da ovo izdržimo

Vijesti 26. stu 202018:40 > 18:53
N1

Vlasnik kultne splitske kavane Željan Radman za Dnevnik N1 kazao je kako su nove mjere za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa pogubne za ugostitelje, te da ne znaju hoće li preživjeti i ovo zatvaranje.

“To u teški mjeseci i što se tiče mjera Vlade ne sumnjam da postoji struka koja kaže da je potrebno donijeti takve mjere, no mjere koje se okreću ka nama nisu dostatne da preživimo.

Od ožujka kruži fraza – pomoć poduzetnicima, no to nije pomoć poduzetnicima, jer je usmjereno na radnike, ne na nas. Mi smo novac za očuvanje radnih mjesta davali radnicima, da ljudi ne bi išli na zavod za zapošljavanje. No ništa od novca nije otišlo u ruke poduzetnika.

VEZANA VIJEST

Mi ovako nećemo izdržati, mi imamo milijardu parafiskalnih nameta, imamo najamnine… Nama je, kada su nas zatvorili prošli put, odgođeno plaćanje odvoza otpada – a mi nismo radili i otpad nismo stvarali”, rekao je Željan Radman.

Kazao je kako se osim mjere za radna mjesta moraju tražiti i mjere za pomoć poduzetnicima.

“Ne očekujemo dobit, samo da nemamo troškova. Potrošili smo sve svoje zalihe, a sezona, dobra sezona je trajala 20 dana.

Mnogi gradovi su donijeli odliku da se do prvog travnja ne plaća najam tendi, ali nisu svi tako odlučili. Mjere za radnike su dobre, ali to je za radnike. Firme su gotove.

Očekujemo ili da se skine PDV, ako je najam od grada da se ukine, te da se bitno smanji dok ovo traje. Tende i kada se otvore, ispod njih neće biti 100 mjesta na 100 kvadrata. Grad, država moraju pratiti što se događa. Poduzetnici gube, a javne službe dobivaju plaću. Više ne postoje resursi, zalihe koje će nam omogućiti da ovo izdržimo”, rekao je ugostitelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.