U Hrvatskoj 3955 novih slučajeva zaraze, pogledajte stanje po županijama

Vijesti 04. pro 202006:59 > 22:53
REUTERS/Leonhard Foeger

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24190. Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta. Preminulo je 68 osoba.

22:53

Njemačka savezna vlada namjerava uspostaviti 19 skladišta sa zaštitnom opremom, maskama i aparatima. Time želi biti spremnija za buduće pandemije. Stručnjaci upozoravaju da se mora paziti na kvalitetu proizvoda.

Ne bi se smjelo ponovo dospjeti u tešku situaciju sa zaštitnom opremom, smatra savezni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU). Proljetos kad je postalo jasno da se Njemačka mora pripremiti za velik broj infekcija i intenzivnog liječenja najednom se ispostavilo da nedostaje zaštitnih maski, zaštitne opreme i respiratora: u liječničkim ordinacijama, u bolnicama, u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba, piše Deutsche Welle.

Više čitajte OVDJE

20:36

Dolazak nekoliko djelotvornih cjepiva za covid-19 i optimizam koji ga prati ne smije smanjiti naš oprez jer ona neće uništiti virus, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

“Cjepivo ne znači da će covid nestati”, rekao je Mike Ryan koji je u toj UN-ovoj agenciji zadužen za izvanredne situacije, dodajući da cjepiva “ne mogu sama obaviti posao”.

“Dosegnuli smo (…) točku pregiba krivulje pandemije. Pozivamo sve da i dalje ulažu napore” u suzbijanju covida-19, dodao je.

Više čitajte OVDJE

20:32

U subotu na snagu stupaju izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se uvode kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. Tako će osoba koja ne nosi masku ili kojoj ona ne pokriva nos i usta moći dobiti kaznu od 500 kuna.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama Zakona.

Davor Posilović iz Ravnateljstva policije opisao je kako će to u praksi izgledati.

Više čitajte OVDJE

19:55

Stručnjak za farmakologiju Vladimir Trkulja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za RTL Danas je komentirao koliko povjerenje možemo imati u cjepivo protiv koronavirusa.

“Cjepivo je u Velikoj Britaniji već odobreno, a njihove kontrole su najstarije i kada prođete kroz sve njihove procese, onda shvatite o kakvoj razini ekspertize se tu radi. Istina je da je cjepivo brzo razvijeno, ali svi oni koji prate i znaju što sve stoji iza toga, onda ih to ne čudi”, kazao je Trkulja.

Više čitajte OVDJE

19:34

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na službenim stranicama objavljuje i interaktivnu kartu na kojoj se može vidjeti incidencija, odnosno broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam ili 14 dana, i to prema županijama (subnacionalnim regijama) u Europi.

Prema podacima WHO-a, šest hrvatskih županija je među šest najgorih županija u europskoj regiji po sedmodnevnoj incidenciji.

Više čitajte OVDJE

17:52

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković u Newsroomu je govorio o uvjetima rada zdravstvenih radnika i situaciji u zdravstvenom sustavu s obzirom na epidemiju koronavirusa.

“Jučer smo u dopisu upozorili ministra na situaciju kod obračuna plaća. Jedna razina problema su dodaci na plaće – svi liječnici i zdravstveni radnici koji su u kontaktu s covid pacijentima trebaju imati jednak dodatak. Druga razina problema je fond sati – ispostavilo se da neki liječnici koji su raspoređeni na radna mjesta u druge ustanove, zbog smjena ne ostvaraju fond sati kao u matičnoj ustanovi pa to posredno znači i manji broj sati”, rekao je.

Jurković kaže da je ministar zdravstva najavio da će problem plaća liječnika koji rade s covid pacijentima biti riješen sljedeći tjedan.

Više čitajte OVDJE

17:48

Nacionalni stožer civilne zaštite izmijenio je odluku o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije, a na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije uvode se nužne epidemiološke mjere. Mjere i u jednoj i u drugoj županiji stupaju na snagu u subotu, 5. prosinca i traju do 21. prosinca.

Više čitajte OVDJE

17:42

Načelnik Stožera i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić najavio je u petak na konferenciji za novinare da će krajem sljedećeg tjedna početi drive-in testiranje na području koprivničkog Sajmišta te da je u tijeku nabava kontejnera, šatora i odgovarajuće signalizacije.

Više čitajte OVDJE.

15:05

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 183 nove osoba pozitivne na koronavirus, javlja lokalni stožer. Oporavilo se još 160 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.576. U samoizolaciji se nalaze 1.153 osobe.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalaze se 34 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 79 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 11 na respiratoru. Preminulo je dodatnih 7 osoba pozitivnih na koronavirus.

U županijskim zdravstvenim ustanovama na SARS CoV-2 pozitivno je 82 djelatnika, dok ih je 73 u samoizolaciji.Na području Krapinsko-zagorske županije je na koronavirus pozitivno 55 djelatnika i 148 korisnika iz 13 domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja, od ukupno 28 koji djeluju na području županije.

Ukupno je preminulo 38 korisnika domova za starije i nemoćne na području Krapinsko-zagorske županije koji su bili COVID pozitivni. U bolnicama je preminulo 25 korisnika, dok ih je u domovima preminulo 12.

14:44

Pacijenti koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom pa liječničku pomoć traže u covid ambulanti na Mertojaku tvrde kako se na dežurni broj sve češće nitko ne javlja te da su u vrijeme dežurstva te ambulante zaključane, zbog čega su prisiljeni po pomoć odlaziti u bolnicu.

Više čitajte OVDJE.

14:31

Hrvatski sabor je u petak tankom većinom izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera, a kažnjavanje počinje od subote.

Više čitajte OVDJE.

14:21

U trenutku dok sve više zemalja uvodi snažne mjere ograničenja kako bi se izborile s drugim valom epidemije koronavirusa ljudi su suočeni s ozbiljnim rizicima smanjenih fizičkih aktivnosti, posebno starije osobe pa stvaranje plana fizičkih aktivnosti može očuvati zdravlje, piše CNN.

Više čitajte OVDJE.

14:17

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne izdaje suglasnost za prelazak srednjih škola na online nastavu, nego samo zaprima obavijest o tome, a preduvjet za takvu odluku je procjena ravnatelja, osnivača i lokalnih stožera, poručuju u petak iz Ministarstva.

Više čitajte OVDJE.

14:16

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, komentirao je donošenje izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima je omogućeno novčano kažnjavanje za nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Komentirao je i kritike oporbe oko donošenja izmjena toga zakona.

Više čitajte OVDJE.

13:48

U Karlovačkoj županiji je 169 novih slučajeva covida-19, a od te su bolesti umrle tri osobe, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Od 169 novooboljelih njih 38 otkriveno je antigenskim testiranjem koje je jučer počelo u šest gradova i mjesta, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici u Karlovcu na liječenju je 56 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je pet na respiratoru, a u Općoj bolnici u Ogulinu je 41 zaraženi pacijent

Inspekcija Stožera civilne zaštite u nadzoru poslovnih subjekata nije utvrdila nepravilnosti u poštovanju protuepidemijskih mjera. U samoizolaciji je 1275 osoba.

13:41

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a devet je pozitivnih osoba umrlo, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana ima 1954 nova slučaja, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je visokih 1160.

Testirana su 673 uzorka. Udio pozitivnih na covid-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 60 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 46 posto.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 272 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga je 121 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 22 su u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 20 na respiratoru, 80 ih je u Klenovniku i 49 u Novom Marofu. Na liječenju kod kuće nalazi se 2160 osoba.

Umrlo je devet osoba oboljelih od covida-19. Ukupno su do sada umrle 123 osobe zaražene koronavirusom.

12:54

Glavna koordinatorica sestrinske službe Stacionara Arena Zagreb, Snježana Krpeta, u N1 Studiju uživo komentirala je situaciju u tom stacionaru.

Više čitajte OVDJE.

12:26

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1160 obrađenih testova danas je 527 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 193, Imotskog 8, Kaštela 39, Makarske 18, Omiša 24, Sinja 56, Solina 35, Starog Grada 1, Supetra 11, Trilja 11, Trogira 9, Vrgorca 1, Vrlike 3, Bola 1, Brela 2, Dicma 4, Dugog Rata 11, Dugopolja 2, Gradca 1, Hrvaca 8, Jelse 3, Klisa 5, Lećevice 2, Lovreća 2, Marine 5, Milne 3, Muća 3, Okruga 1, Otoka 10, Podbablja 10, Podgore 6, Podstrane 6, Postira 7, Prološca 1, Pučišća 4, Runovića 4, Segeta 1, Selca 2, Šestanovca 1, Šolte 1, Tučepi 3, Zadvarje 1, Zagvozd 1, Zmijavaca 3 i Ciste Provo 4 osobe.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 248 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3163 osobe se nalaze u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 189 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; četiri muške osobe starosti 74, 52, 87 i 80 godina i jedna ženska osoba stara 77 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:47

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupno je zaraženo 45 osoba muškog spola i 51 osoba ženskog spola, a za 56 osoba je utvrđena epidemiološka veza. Preminula je jedna muška osoba iz Ploča (rođ. 1936.).

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 47 osoba pozitivnih na koronavirus. Pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, četiri pacijenta su na invanzivnoj ventilaciji, jedan pacijent je na neinvanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađena su 364 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 26 380 uzoraka.

U samoizolaciji su 1604 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije, javlja lokalni stožer.

11:36

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je ukupno 85 osoba (4 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 59 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba.

Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 2.196 osoba (77 osoba manje nego prethodni dan).

11:30

U tijeku je press konfernecija Nacionalnog stožera civilne zaštite.  Krunoslav Capak je rekao da nam je trenutna incidencija u 14 dana 1113,9 za Hrvatsku, no različita je po pojedinim županijama. Najviša je u Međimurskoj – 2201, pa u Varaždinskoj, a najnića je u Istarskoj. U odnosu na EU na 26. mjestu smo po incidenciji, lošiji od nas je Luksemburg. Imamo mortalitet od 480 na milijun stanovnika što nas stavlja na 14. mjesto, na sredinu EU.

Više čitajte OVDJE.

11:26

Ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar objavio je na konferenciji za medije da je u Zagrebu u posljednja 24 sata potvrđeno 740 novih slučajeva zaraze.

Više čitajte OVDJE.

11:21

Na području Zadarske županije je 165 novih slučajeva zaraze koronavirusom., javlja lokalni stožer.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 581 uzorak, u izolaciji i samoizolaciji je 2564 stanovnika, a ozdravilo je 206 osoba. U ovome trenutku na području Zadarske županije imamo 1789 slučajeva zaraze koronavirusom.

Zaraza koronavirusom pojavila se i kod 7 pacijenata te 1 djelatnice Psihijatrijske bolnice Ugljan, te kod još jednog štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 58 bolesnika od kojih je 9 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru smješteno je 24 pacijenata.

11:12

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju testirane su 364 osobe te je evidentirano 185 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o devet pozitivnih slučaja. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali covid kod 38 osoba.

U proteklih 24 sata oporavila se 231 osoba.

Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 669. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24 946 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

11:08

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24190

Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2032 preminule, ukupno se oporavilo 117 148 osoba od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59417 osoba.

Do danas su ukupno testirane 790 883 osobe, od toga 10 626 u posljednja 24 sata.

10:46

Novih 227 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području Zagrebačke županije, gdje je samoizolacija propisana učenicima 19 razreda osnovnih i jednog razreda srednje škole.

Najviše novooboljelih je iz Samobora, njih 55, a slijede Velika Gorica s 39, Ivanić Grad s 20, Sveta Nedelja sa 17, Dugo Selo s 12 i Zaprešić s 11 novooboljelih.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata izliječeno je 167 osoba pa su trenutno aktivna 3733 slučaja.

Od početka pandemije na području te županije evidentirano je 10.097 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno ih je 6329 osoba, a umrlo 35.

9:42

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđena 154 nova slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 972 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 136 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 85 osoba. U OB Koprivnica preminule su tri osobe s pozitivitetom na koronavirus (1936., 1945. i 1951. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 213 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus, a od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 3322 slučajeva bolesti COVID-19.

9:40

N1 neslužbeno doznaje da je danas u Hrvatskoj gotovo 4.000 novozaraženih. Testirano je više od 10.000 osoba.

9:28

Znanstvenik Gordan Lauc gostovao je Novom danu i komentirao situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Objasnio je i zašto misli da je koronavirus sezonalan.

“Virus je bio tu tijekom ljeta, ljudi su se zarazili tijekom ljeta, neki su teško oboljeli i umrli. Imali smo 180 umrlih tijekom ljeta. Nema dvojbe da je postojao tijekom ljeta, ali činjenica je da je bio manje zarazan. Bilježili smo da netko, tko je bio pozitivan, nije zarazio nikog od svojih kontakata. Sad bilježimo veći broj zaraze, zato što je, kad je vani hladno, vlaga u zatvorenim prostorima vrlo niska. Virus puno duže preživljava na suhom zraku i naša sluznica se isušuje na suhom zraku, gubimo prvu barijeru i veća količina viusa će ući u nas. Zbog toga ljudi puno češće pobolijevaju”, rekao je Lauc.

Više pročitajte OVDJE.

9:17

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 318 novooboljelih, a 303 osobe su ozdravile.

Preminule su tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva je 2971, a ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1176 osoba.

9:14

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 102 nova slučaja zaraze koronavirusom.

58 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, osam novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, šest novozaraženih osoba s područja je općine Šandrovac, pet novozaraženih osoba s područja je grada Garešnice, po četiri novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Kapela, tri novozaražene osobe s područja su Velikog Trojstva, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Nova Rača, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općina Veliki Grđevac, Đulovac, Zrinski Topolovac, Ivanska, Velika Trnovitica, Štefanje, Berek, Severin i Dežanovac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 37 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 5 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 2065 osoba.

Preminula je jedna osoba s koronavirusom.

9:00

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 71 je novooboljela osoba od covid-19, izliječene su 34 osobe, javlja lokalni stožer.

30 oboljelih osoba je s područja Gospića, 9 s područja Otočca, 20 s područja Senja, 6 s područja Plitvičkih Jezera, 4 s područja Novalje, te dvije s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od covida-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1730 osoba od čega je 560 aktivnih slučaja, 38 osoba je preminulo te je izliječeno ukupno 1132 osobe.

U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 116 osoba. Pod mjerom samoizolacije je trenutno 1395 osoba.

8:58

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 495 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (3), Rijeka (2), Italija (1), Bosna i Hercegovina (1), Austrija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba.

Izliječeno je 65 osoba. Trenutno je 667 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1217 osoba.

8:46

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je dvjesto i trideset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o pedeset i četiri osobe s područja grada Petrinje, četrdeset i pet osoba s područja grada Siska, trideset i osam osoba s područja grada Kutine, trideset i osam osoba s područja grada Novske, dvadeset osoba s područja grada Popovače, dvanaest osoba s područja grada Gline, šest osoba s područja općine Velika Ludina, četiri osobe s područja općine Sunja, tri osobe s područja općine Lipovljani, dvije osobe s područja općine Donji Kukuruzari, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Topusko, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja općine Gvozd, te jednoj osobi s područja općine Dvor.

8:39

Znanstvenik Gordan Lauc upravo gostuje u Novom danu N1 Televizije. S našom Mašenkom Vukadinović razgovara o koronavirusu u svijetu i Hrvatskoj, ali i prijeporu s nekoliko drugih hrvatskih znanstvenika.

Gostovanje UŽIVO možete pratiti OVDJE.

8:08

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 409 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 1117 osoba, a ukupno je testirano 18095 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:37

Cjepivo Moderne za covid-19 proizvodi protutijela koja traju 90 dana nakon cijepljenja, što je dobra vijest dok se njegovo odobravanje propituje u nekim zemljama, pokazuje studija na 34 sudionika u početnim kliničkim ispitivanjima, objavljena u četvrtak u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Trajanje zaštite je svakako dulje od tri mjeseca, ali je riječ o prvim podacima u višemjesečnom razdoblju koje je neovisno potvrdio neki znanstveni časopis. Sudionike će se pratiti 13 mjeseci kako bi se ispitala zaštita na dulje vrijeme, ističu autori.

Više pročitajte OVDJE.

7:25

Hrvatska je prvih pola godine bila relativno uspješna u „navigaciji“ covid-19 krizom i svrstavala se na razinu većine zapadnoeuropskih zemalja, ali od rujna je situacija izmakla kontroli, ocijenio je stručnjak za krizna upravljanja Robert Mikac.

Mikac je u netom izašlom broju časopisa „Anali Hrvatskog politološkog društva“ analizirao upravljanje krizom u Republici Hrvatskoj u svjetlu pandemije covid-19 i zaključio da je Hrvatska bila relativno uspješna, ali da je to razdoblje ostavilo brojne otvorene kontradikcije i paradokse. Oni, smatra Mikac, proizlaze iz nepostojanja sustava upravljanja krizama koji bi jasno definirao nadležnosti, ovlasti i odgovornosti svih aktera.

Više pročitajte OVDJE.

7:05

Doktor Baršić bio je dugogodišnji predstojnik intenzivne na Fran Mihaljeviću, a sada je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava.

Liječnik iz COVID bolnice, Bruno Baršić, govorio je za RTL Direkt o tomu zašto zdravi mladi nepušači završavaju u bolnici na kisiku te o drugim temama u vezi koronavirusa.

Više pročitajte OVDJE.

7:00

Imunolog Zlatko Trobonjača u Dnevniku je govorio je o euforiji oko dolaska cjepivo protiv koronavirusa te o tome postoji li razlog za skepsu oko cijepljenja.

Trobonjača kaže kako mu je euforija oko dolaska cjepiva samorazumljiva jer život koji sada vodimo nije ono na što smo navikli. “Treba biti oprezan u narednom razdoblju jer ne bi bilo pametno sad kad smo pred početkom cijepljenja zaraziti se i razboliti. Pokušajmo se ne zaraziti u sljedećem razdoblju dok ne stigne cjepivo”, ističe.

Više čitajte OVDJE.

Stanje po županijama 4. prosinca 2020.:

  • Grad Zagreb – 740 novih slučajeva
  • Splitsko-dalmatinska županija – 527 novih slučajeva zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 318 novih slučajeva zaraze
  • Međimurska županija – 232 nova slučaja zaraze
  • Varaždinska županija – 313 novih slučajeva zaraze
  • Zagrebačka županija – 227 novih slučajeva zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 230 novih slučajeva zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 183 nova slučaja zaraze
  • Karlovačka županija – 169 novih slučajeva zaraze
  • Zadarska županija – 165 novih slučajeva zaraze
  • Koprivničko-križevačka županija – 154 nova slučaja zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 102 nova slučaja zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 96 novih slučajeva zaraze
  • Istarska županija – 85 novih slučajeva zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 72 nova slučaja zaraze
  • Požeško-slavonska županija – 71 novi slučaj zaraze
  • Ličko-senjska županija – 71 novi slučaj zaraze

VEZANE VIJESTI