Štagljar demantira "fake news" da cjepivo uzrokuje neplodnost žena

Vijesti 11. pro 202006:46 > 06:47
N1

Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar je na Facebooku "fake newsom" nazvao tvrdnju da cjepivo protiv Covida-19 Pfizera i BioNTecha "uzrokuje neplodnost kod žena".

Štagljar je najavio da će povremeno objavljivati osvrte na takozvani “fake news” koji u javnost plasiraju “znanstvenici” i bivši rukovodeći ljudi raznih farmaceutskih kompanija, a koji, kako tvrdi, time unose veliku nesigurnost među ionako zbunjene i uplašene građane koji nemaju dovoljno znanja iz područja biomedicine.

“Zbog toga se građani osjećaju zbunjeno jer zapravo ne znaju kome zapravo trebaju vjerovati: znatno većoj grupi znanstvenika koji su pobornici cjepiva, ili možda takvim kritičarima cijepljenja kojih je malo, ali koji žele učiniti sve što je u njihovoj moći da poljuljaju povjerenje građana u napore biomedicine da zaustave ovu pandemiju”, piše Štagljar.

Kao primjer naveo je Michaela Yeadona, bivšeg potpredsjednika Pfizera u kojemu je radio šest godina i onda, kako navodi Štagljar, bio otpušten zbog razloga koji nikad nisu isplivali u javnost. Štagljar kaže da Yeadon kategorički tvrdi da je pandemija covida-19 već odavno gotova u Ujedinjenom Kraljevstvu i da Pfizer/BioNTech-ovo mRNA cjepivo, koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost, “uzrokuje neplodnost kod žena”.

“Njegove tvrdnje su bazirane na hipotezi da je protein šiljka novog SARS-CoV-2 koronavirusa (eng. Spike ili S protein) jako sličan proteinu pod nazivom Syncytin-1, a koji se nalazi u ljudskoj placenti. Upravo zbog toga gospodin Yeadon tvrdi da će protutijela, koje je stvorio naš organizam nakon unosa cjepiva protiv COVID-19, osim virusnog S proteina također prepoznati i Syncytin-1 u placenti te će na taj način uzrokovati neplodnost u žena, zato što taj protein Syncytin-1 igra važnu ulogu u zdravoj funkciji placente, piše Štagljar i dodaje”, radi se o potpunom “fake newsu”.

“Zašto? Iz jednostavnog razloga jer bi po toj logici SVE žene koje su se oporavile od COVID-19 infekcija bile neplodne, a one to, hvala Bogu, nisu. A također je i eksperimentalno dokazano da protutijela protiv S proteina ovog novog koronavirusa ne prepoznaju Syncytin-1 niti se na njega vežu”, kaže Štagljar.

Dodaje kako je poznato da brojni bivši rukovodeći kadrovi farmaceutskih kompanija iz raznih razloga nastoje naškoditi svojim bivšim kompanijama iz kojih su izbačeni.

“U bilo kojem slučaju, gospodin Michael Yeadon ne govori istinu te vas stoga molim da ne nasjedate na takve neistinite tvrdnje. I na kraju, još samo da napomenem da je YouTube-video dotičnog gospodina ubrzo uklonjen sa svih društvenih platformi samo nekoliko dana nakon što je bio objavljen. Morate biti svjesni da će protivnici cijepljenja i teorija zavjere sada, nakon što je biomedicina u rekordnom roku od devet mjeseci razvila već pet učinkovita i sigurna cjepiva, učiniti AMA BAŠ SVE da poljuljaju povjerenje javnosti u dotična cjepiva te će stoga upotrebljavati svakojake laži”, zaključuje Štagljar.