Grabar-Kitarović: Bio je to mimohod mira, a ne rata

Vijesti 04. kol 201521:15 > 21:29
N1

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratila se okupljenima na prijemu na Gradecu nakon održanog vojnog mimohoda.

Kazala je da je ovo bio veličanstven dan koji ju je vratio u prošlost.

”Nisam mogla da se ne vratim daleko na postrojavanje ZNG-a u Kranjčevićevoj ulici pa onda i na mimohod ’95. godine. Koliko smo od toga napredovali, koliko smo izrasli u repektabilnu vojnu silu. I u državu koja na globalnoj razini radi na globalnom miru s našim saveznicima iz NATO-a”, rekla je predsjednica.

”I moja djeca su bila na mimohodu i bila su duboko gantuta. Bio je to mimohod mira a ne rata. Mimohod budućnosti, ne prošlosti. I danas i sutra na proslavi žalimo za svakim izgubljenim životom i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo ili izgubio zdravlje za domovin”, dodala je.

Kazala je da je Domovinski rat bio bio nametnut Hrvatskoj od strane Miloševićeve politike te je zahvalila vojnicima i časnicima te organizatorima vojnog mimohoda.

”Ističemo da je to rat koji nismo željeli i koji nam je bio nametnut i to od Miloševića. To je jedina istina. Obranili smo se i idemo dalje. I danas s ovog mjesta zahvaljujem svim vojnicima i časnicima koji sudjeluju u našim Oružanim snagama i koji su raspoređeni diljem svijeta boreći se ne samo za našu sigurnost nego i za svjetski mir. Isto tako zahvaljujem i organizatorima mimohoda to je doista bilo na svjetskoj razini. Doista se ponosim vama drage vojnikinje i vojnici. Pozivam sve koji se mogu pridružiti na proslavi u Knin”, rekla je Grabar-Kitarović.

U svom govoru zahvalila se i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu ”jer je imao snage i mudrosti povesti nas u bitku koju mnogi nisu odobravali”.

”Zahvaljujući zajedništvu postigli smo pobjedu u toj vojnoj operaciji. Poklonimo se svima pozivam vas da nastavimo i sutra dostojanstveno bez jada i jala i bez animoziteta prema bilo kome. Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska”, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.