Stručnjak za sigurnost: Nije dobro naglo smijeniti Lozančića

Vijesti 27. sij 201618:13 > 18:14
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

Nakon što je Zoran Milanović napustio mjesto premijera a zamijenio ga Tim Orešković bilo je pitanje dana kada će, u dogovoru njega i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović biti potaknuta smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića.

Kao razlog smjene jest, navodno skandalozni propust ravnatelja SOA-e koji predsjednicu nije na vrijeme upozorio da kontaktira s osobom koja je bila pod tzv. mjerama, dakle bila prisluškivana i praćena. Znalci obavještajne prakse tvrde da u trenutku kada su službe otkrile da prisluškivana osoba kontaktira s osobom iz prve kategorije štićenih, morali su je trenutno upozoriti. Više o tome možete pronaći OVDJE.

Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović rekao je za N1 da se ne slaže da odluku o smjeni ravnatelja bilo koje sigurnosne agencije treba donositi brzo.

“Nije dobro ovako brzo napraviti bilo kakvu smjenu ravnatelja takvih agencija. Ono što je alat i predsjednici i premijeru je stručni i parlmantarni nadzor, i onda tek treba utvrditi je li bilo čega ili ne”, smatra Marjanović.

“Što bi bilo da eventualno jedna velika akcija sigurnosne službe padne u vodu?”, pita se i ne može, kaže, zamisliti da se tako nešto dogodilo Lozančiću.

“Unazad dosta godina ne bih rekao da sigurnosni aparat ima nekih “repova”, niti sam vidio da cure informacije, transkripti i tako dalje”, rekao je Marjanović.

Na pitanje jesu li mandatar, predsjednik Mosta i HDZ-a imali informacije o novoizabranom ministru branitelja Miji Crnoji, o kojima detaljnije izvještavamo OVDJE, Marjanović kaže da je primopredaja vlasti drugačije regulirana.

“Ta situacija nije regulirana Zakonom o sugurnosnoj provjeri, tu sve ostaje u varijatni međusobnog povjerenja”, objasnio je.

“Ima šanse da se zakonski sredi da mandatar predloži kandidate do nekog roka, da se dobije uvid. Ako je netko imao saznanja, vjerovatno nije pridavao važnosti tomu, no svi moraju biti svjesni da kad ulaze u politiku, da će biti pretraženi do najsitnijeg detalja”, poručio je stručnjak za sigurnost.