Svinjska kuga: “Izgubljeno dragocjeno vrijeme, nije bilo pitanje hoće li, nego kad će stići”

Vijesti 10. stu 202317:43 0 komentara

Urednik portala agroklub.com Vedran Stapić, s Domagojem Novokmetom je u Newsroomu analizirao situaciju u Slavoniji nakon izbijanja epidemije afričke svinjske kuge i pobune nezadovoljnih poljoprivrednika.

“Agonija traje već mjesecima, i ja sam siguran da smo dio proizvođača već trajno izgubili. Pri tome je naša samodostatnost u ovom sektoru i prije bila manja od 50 posto,” kaže Stapić. “Izgubljeno je dragocjeno vrijeme. Bolest je već dugo prisutna u regiji, nije bilo pitanje hoće li doći u Hrvatsku, već samo kad.”

Često se može čuti da je rješenje biosigurnost farmi treće razine. “Prvo, pitanje je je li ona dovoljna. Drugo, imaju li mali proizvođači financijske snage za nju. Zatim, je li se to moglo već sufinancirati za puno manje iznose od štete koja je nakon izbijanja epidemije već nastala i još će rasti,” odgovara Stapić. “Ti ljudi su suočeni s ekstremnom situacijom. Najprije su ostali bez ljetine u nevremenu, a sad i bez ostatka svoje proizvodnje.”

Stapić smatra da država nastoji pomoći seljacima, ali nepovjerenje je ogromno, dijelom i zbog dosadašnjih iskustva: “Samo 20 posto onih koji su teoretski mogli do sada je i koristilo investicijske potpore. Zašto nisu prošli na natječajima, zašto nisu ni pokušali? A ne zaboravimo ni ogromna kašnjenja u isplatama.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!