Ahmetović i Grmoja u Izvan okvira: Plenkoviću ne paše ujedinjena oporba

Vijesti 25. lis 202121:06 > 21:23 0 komentara
N1

Kod Mašenke Vukadinović u emisji Izvan okvira gostovali su SDP-ova Mirela Ahmetović i Mostov Nikola Grmoja. Govorili su o ujedinjenoj oporbi te ostalim političkim aktualnostima.

Najprije su komentirali akciju u Saboru kojom su odgodili glasovanje o novom ravatelju HRT-a.

“U svakom slučaju ne možemo reći da je to izgubljena bitka. Jest možda samo u drugom dijelu, ali je dobivena u smislu da je oporba pokazala da postoji, da je ovdje i da neće trpiti nasilno ponašanje vladajućih koji su imenovanjem novog ravnatelja HRT-a prekršili ne samo procedure nego osnovnu moralnu razinu ponašanja koja se očekuje od bilo kojih dužnosnika, a kamoli vladajućih. Već su imali osobu koju će postaviti i ne samo da je u očiglednom sukobu interesa nego su je htjeli postaviti mimo svake procedure. Osjetili smo da se moramo ujediniti i to smo napravili na inicijativu gospodina Grmoje”, rekla je Ahmetović.

“Prvo, složio bih se, svaka bitka u koju oporba krene, ako ćemo gledati samo završnicu, ona je unaprijed za nas izgubljena. Ali mi smo ovaj put branili ustavno-pravni poredak jer su morali priznati da su održali dvije nevaljale sjednice Odbora za medije, a i cijela javnost je čula da dok je bivši ravnatelj HRT-a bio u pritvoru oni predlažu čovjeka koji je u sukobu interesa i koji je trebao otići još 2009. godine kada je učinio nešto što je štetilo poslovaju HRT-a, nije kupio prava za rukometno prvenstvo nego RTL i na kraju je njegova firma poslovala s RTL-om. Sve što oporba može je predlagati zakone i konkretna rješenja i može upozoriti građane na loše stvari koje čine vladajući. Naravno da mi komuniciramo, susrećemo se po hodnicima i komentiramo zakone koje donose vladajući”, nadovezao se Grmoja.

Dodao je i kako su Suverenisti njihovu akciju predstavljali kao cirkus:

“Jedan dio oporbe koji nije želio sudjelovati je govorio da smo se mi tamo grili. Ja nisam nikog grlio, samo smo stali jedni kraj drugih u slučaju da nas saborska straža pokuša izbaciti. Ja se ne moram slagati s kolegicom Ahmetović po mnogim pitanjima, ali se svi slažemo da je ovo pravna država, da se moraju poštovati zakoni i da svi moraju imati jednake prilike. Puno je tema na kojima mi možemo pronaći zajednički jezik”.

Ahmetović: Iz uglađenog europejca, Plenković je postao autorirativni vođa”

Komentirali su i reakcije premiejra na njihovu akciju:

“Ne bih se uopće osvrtala na reakcije premijera s obzirom na to da se on u ova dva i pol manata stubokom promijenio, iz uglađenog europejca je postao autoritativni vođa, da ne govorimo o njegovom ponašanju u Saboru gdje ne odgovara na pitanja oporbe, docira medijima, lupka po mikrofonu, mimikom traži odobravanje svojih zastupnika. Naravno da ga iritira kada je oporba u pravu, naravno da mu se ne sviđa kada vidi da oporba neće odustati od zakon, pravila i propise koje moramo poštovati. Ja bih se na njegovom mjestu radije osvrnula na probleme s kojima se on mora suočiti unutar svoje stranke”, kaže Ahmetović.

Grmoaj je govorio o izjavama Zekanovića iz Suverenista:

“Ja mislim da to njemu nikako ne odgovara i ta priča gdje je on rekao da su Hasanbegović i Benčić isti, sasvim je jasno da su ti ljudi na dijametralno suprotnim pozicijama. Suverenisti su tu odigrali za HDZ. Oni su spominjali oporbeni cirkus, ja nisam vidio nikakav cirkus. Mislim da Plenkoviću nikako ne odgovara da se vidi da oporba postoji i da je ujedinjena”.

U nastavku su govorili o uvođenju eura:

“Stav SDP-a je potpuno jasan, od početka pregovora o pristupanju EU, smo pristali na uvođenje eura i mislim da je reakcija Suverenista daleko, daleko zakašnjela i možda se ne snalaze u tome. Stav SDP-a je jasan, mi ćemo podržati ulazak u eurozonu, smatramo da će to ići u korist građana RH. Ostaje pitanje koliko je Vlada pripremila državu za prelazak na drugu valutu”, veli Ahmetović.

Grmoja je dodao: “Ja smatram da građane treba pitati jesu li za ulazak u eurozonu, posebno ako se uzme u obzir da ozbiljni ekonomisti poput Maruške Vizek upozoravaju da nije dobar trenutak za ulazak u eurozonu. Ja sam za to da se raspiše refrendum i suverenistima ću dati potpis bez obzira na to što su minirali akciju oporbe”.

N1

Grmoja: “Marić je odavno trebao otići, ali lako se izvlači”

“Povjerenje ministru financija je već propitivano i izgubljeno u trenutku kada se radilo o tome da je lagao o svojoj ulozi u aferi Agrokor. Događa se još jedan inicijativa opoziva zbog njegovog odnosa s poduzetnikom koji jeste već kontaminiran jer taj poduzetnik ima i odnose s državom. Važno je za naglasiti da su se brojni opozivi pripremali, odnosno pokretali od strane oporbe, naravno oni su unaprijed bili osuđeni na propast jer je Vlada sebi osigurala većinu.

Dobrobit takvih potupaka je da smo uspjeli rasvijetliti brojne afere u koje su umiješani Plenkovićevi ministri, koje je on sve redom branio. No svi su nakon nekog vremena morli otići, osim Marića, on valjda ima posebnu poziciju kod premijera, no polako, ima vremena. No svi su morali otići jer se njihov ostanak više nije mogao pravdati. SDP će naravno sudjelovati u postupku opoziva koje je pokrenula Vidović Krišto, ali smatramo da je Marić davno prije ispunio uvjete da više ne bude ministar”, govori Ahmetović.

Grmoja: Zdravko Marić je k’o teflon a davno je trebao otići

Grmoja je također govorio o Marićevom opozivu, ali i što kada se Vlada hvali pobjedom kada opoziv ne uspije:

“Mislim da bi slobodni mediji u nekoj demokratskoj zemlji trebali konstatirati da se ne radi o pobjedi nego da vladajućih ima više nego oporbe i da oporba nikako ne može skupiti više ruku. Mi imamo dva instrumenta, imamo interpelaciju i opoziv. Ako uputimo interpelaciju, koja gotovo nikad ne mora doći na dnevni red, a o opozivu se moraju očitovati unutar sedam dana i staviti na glasovanje.

Jasno je da je Marić lagao da nije išao na sastanke s Todorićem u vrijeme krize s Agrokorom. Ne znam kakav to stručnjak može biti, ali mislim da nije onakav kako ga se predstavlja. Mislim da je predimenzionirano. Opozivom aktualiziramo to pitanje. Mi nećemo uspjeti s opozivom ali doprinosimo da u perspektivi odu s te pozicije. Za većinu ministara osim za ministra Marića dogodilo se da su nakon opoziva otišli. On je k’o teflon, od njega se odbijaju afere. Ima izvrsnu socijalnu inteligenciju i lako se izvlači. Ja mu tu odajem priznanje. Davno je trebao otići, no ja mislim da je on i dalje jedan od najpopularnijih”.

Ahmetović: “Vlada odbije naš amandman pa predloži istovjetan”

U nastavku o tome koliko je prijedloga oporbe prihvaćeno:

“Vrlo je rijetko da Vlada prihvati amandman oporbe, no i kada ne private tu i tamo to upakiraju u svoj amandman. Bilo je i stuacija da se istog trena kada oporba predloži amandman, to odbije, a Vlada predloži jedan koji je istovjetan. Mi konstantno predlažemo izvrsna rješenja nekih problema. Ja sam još 15. rujna pitala kako Vlada misli amortizirati utjecaj inflacije na džepove građana, a Ćorić mi se smijao u facu. Predložila sam vaučere kojima bi se omogućilo građanima plaćati struju, to se odbijalo, a sada govore čak i o tim vaučerima. Prihvate se prijedlozi oporbe de facto, ali se upakiraju kao prijedlozi Vlade. Oni se moraju prihvatiti, ali se ne smije odati javnosti da je to predložila oporba”, kaže Ahmetović.

Isto je komentirao i Grmoja:

“Mi svakog petka, kad god je glasovanje, mi glasamo za sigurno 60% Vladinih prijedloga ako valjaju. I mi bismo mogli glasati protiv samo zato jer su Vladini, kao oni nama, ali mi se tako ne ponašamo. Činjenica je da oni bilo što što oporba predlaže ne žele prihvatiti ili ne žele prihvatiti tako da se zna da oporba predlaže nego će kroz protok vremena predložiti isto ili slično”.

Ahmetović: Premijer promovira treću dozu a nije još ispromovirao ni prvu

Govorili su u nastavku o epidemiji koronavirusa, cijepljenju i mjerama.

“Treba educirati građane što dobivaju time kada se cijepe. Aposlutno je kampanja promašena. Ne samo da je promašena zbog toga što nismo imali jasne mjere na način da smo ih propisali na način ukoliko imamo toliko oboljelih idemo na ove mjere, mi nemamo strategiju nego imamo ad hoc reakcije. Ne mogu se načuditi. Premijer bi promovirao treću dozu cjepiva a nije još ispromovirao drugu pa ni prvu dozu. 43% cijepljenih je zaista poražavajuće. Upozoravali smo Vladu da je Stožer nevjerodostojan.

Sjednimo, educirajmo informirajmo ljude što znači za njih cjepivo, hoće li ono spriječiti zarazu ili će ono omogućiti da lakše prođeš kroz bolest ako te zahvati”, rekla je.

Grmoja: “Moramo se vratiti normalnom životu”

Grmoja je rekao da nema smisla da se pred bolnicama testiraju samo necijepljeni ako i cijepljeni mogu prenositi virus. Reko je kako je on za mekši pristup. “Treba štititi starije i imunokompromitirane, a mi ostali se moramo vratiti normalnom životu. Ja se otpočetka zalažen za razuman pristup epidemiji. Čovječanstvo je prošlo kroz niz epidemija i naučili smo živjeti s njima. Ne možemo se zaštititi od rizika. Ja puno putujem, ja sam svjestan da postoji veća opasnost da ću poginuti u nesreći, ali neću odustati od ovog svog života zbog toga”, rekao i također dodao da ne treba djecu terorizirati različitim mjerama te da ne mogu samo epidemiolozi voditi državu.

Ističe i kako su sve donesene odluke bile političke odluke te da ih nisu donosili ni Capak ni Markotić. Kaže i da nije teoretičar zavjera i odbacuje sve teorije poput one da je u cjepivima čip.

“Kada dobijem temperaturu ja ću otići kod liječnika, a neću se savjetovati s kolegom Grmojom jer je političar, ne liječnik, to je ono što želim osvijestiti ljudima. Ja bih zaista pozvala ljude, koji to žele, da odu kod svog liječnika i da se cijepe i da barem tako pokušaju smaniti rizik od zaraze i hospitalizacije”, dodala je Ahmetović.

N1

Ahmetović: “Pozdravljam izjavu suca Dobronića, ‘Za dom spremni’ je neprihvatljiv”

U nastavku govore o novom predsjedniku Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem i slažu li se s nejgovom tvrdnjom da je ZDS nedopustiv u bilo kojoj situaciji.

“Kratko i jasno da. Mi smo otpočetka govorili da je sudac Dobronić izvrtsno rješenje za predsjednika Vrhovnog suda. Pozdrav ‘Za dom spremni’ je izvučen iz ustaškog naslijeđa. Taj pozdrav je korišten u postrojbama HOS-a, no negativne konotacije tog pozdrava ne mogu umanjiti žrtvu ni patriotizam samih pripadnika HO=S-a koji su kasnije zbog svih tih okolnosti bili ukinuti i prešli su u Hrvatsku vojsku i mislim da je zaista vrijeme da jednom zauvijek završimo tu priču. To je neprihvatljiv pozdrav i pozdravljam izjavu suca Dobronića, konačno je netko iz tog dijela pravosuđa i na tako visokoj poziciji jasno i nedvosmisleno rekao ispravan stav”, rekla je Ahmetović.

Grmoja se nadovezao:

“Ja nisam za bilo kakve zabrane, smatram da one ničemu ne vode osim što će stvoriti fetiše od određenih pozdrav. Ja sam za edukaciju. Imate u Hrvatskoj korištenje i četničke ikonografije i zvijezde petokrakte. Ne znam kako bi se kolegica Ahmetović i oni iz SDP-a postavili prema zabrani zvijezde petokrake, a znamo koliko je ljudi stradalo pod time. Ja sam za edukaciju, ali sam i za to da svi građani Republike Hrvatskte budu svjesni da kada koriste određene pozdrave i ikonografiju vrijeđaju obitelji onih koji su stradali pod tim simbolima.

Ahmetović mu je odgovorila:

“Meni je jasna retorika kolege Grmoje, on se obraća desnim biračima. istaknula bih da je on i kao povjesničar svjestan činenjica koje su nepobitne, a to su da je ‘Za dom spremni’ dio ustaškog režima koji je za cilj imao oduzimanje sloboda. Zvijezda petokraka je nastala u cilju oslobađanja u antifašističkom pokretu i on se ne može izjednačiti sa simbolom koji predstavlja ‘Za dom spremni’.

Naravno da su pod brojnim simbolima počinjeni brojni zločini i SDP je vrlo jasno osudio sve zločine. No kada bismo govorili o izjednačavanju zvijezde petokrake i Za dom spremni u smislu zločina koji su počinjeni onda bismo trebali stavili i naš grb jer znamo da su u Domovinskom ratu također počinjeni zločini, ali odbijam da je taj simbol kontaminiran zbog toga. Ni šahovnica i zvijezda petokraka ne mogu biti izjednačeni s pozdravom ‘Za dom spremni'”, rekla je Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!