Velika akcija policije i EPPO-a, više uhićenih! Pod istragom 30-ak osoba

Crna kronika 08. stu 202307:32 > 10:54 3 komentara
N1 / Ana Raić

U srijedu ujutro počela je nova velika akcija policije u Hrvatskoj. Po nalogu europskog tužitelja, policijski istražitelji ušli su u zgradu u kojoj živi bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. Prema informacijama kojima raspolažemo, uhićeno je više osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u malverzacijama europskim novcem na tom fakultetu. EPPO već neko vrijeme istražuje ovaj slučaj.

Prema informacijama do kojih je došao N1, istragom je obuhvaćeno 30-ak osoba, pored Đape i nekolicine njegovih suradnika na fakultetu. Sumnja se, kako doznajemo, da su bivši dekan i njegovi ljudi, među kojima je najzvučnije ime profesora Boška Pribičevića, organizirali cijeli lanac za izvlačenje europskih sredstava. Novac se, doznajemo, izvlačio iz Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda solidarnosti EU-a.

U tom lancu bile su, kako se sumnja, razne tvrtke koje su, prema zasad dostupnim informacijama, ispostavljale fakture za poslove koji nisu obavljeni. Lažirne su, sumnja se, i isplate za snimanja nakon potresa. Novac su osumnjičeni trošili za sebe, ali i, navodno, ulagali u nekretnine. Zasad se sumnja da je počinja šteta od oko dva milijuna eura.

Među uhićenima, doznaje N1, ima i odvjetnika. Doznajemo da je priveden i jedan građevinar koji je uspostavljao račune fakultetu za poslove koje nije obavio. U zamjenu je, kao i ostali, dobivao postotak.

Javnosti najpoznatiji slučajevi u kojima se spominjalo malverzacije na Geodetskom fakultetu su kupovine plovila i automobila na račun europskih fondova, a navodno za potrebe fakulteta. No, kako je ranije izvještavao Telegram, i vozila i plovilo korišteni su u privatne svrhe.

Oglasio se EPPO

Priopćenjem se oglasio i EPPO.

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv 29 hrvatskih državljana, koji su danas uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).

Među uhićenima su dekan Geodetskog fakulteta i profesor istog Fakulteta, zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca”, stoji u priopćenju EPPO-a.

N1 / Ana Raić

Podsjetimo, u lipnju je iz Ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO) objavljeno da se provode hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.

Ističu da se akcija provodi u suradnji s PNUSKOK-om i da su navedene aktivnosti usmjerene protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i koruptivnih kaznenih djela na štetu financijskih interesa Europske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare