“Ako Ukrajina nije umorna nakon godinu dana, ni mi ne smijemo biti umorni”

Vijesti 24. velj 202320:26 1 komentar
FABRICE COFFRINI / AFP

Za specijalnu emisiju N1 televizije povodom prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu iz New Yorka se javio hrvatski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović.

pća skupština UN-a izglasala je u četvrtak glasovima 141 zemalja rezoluciju kojom traži “trenutačno” povlačenje  ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih djelovanja čime je dan uoči obilježavanja prve godišnjice agresije poslala snažnu poruku izolacije Rusije na međunarodnoj sceni.

Za rezoluciju kojom se traži “sveobuhvatan, pravedan i trajni mir” glasala je 141 država, 32 su bile suzdržane, a šest ih se pridružilo Rusiji glasajući “protiv”.

“To je rezolucija koja je bila snažna po sadržaju, to je već šesta rezolucija. Po broju glasova izjednačena je s najbolje prihvaćenim rezolucijama. Jasan je pokazatelj da je rusija i dalje izolirana. Ako Ukrajina nije umorna nakon godinu dana, ni mi ne smijemo biti umorni”, rekao je Šimonović.

Iako je krenula s blagim tekstom, rezolucija je, kaže Šimonović, na kraju vrlo snažna. “Zaoštrili smo tekst, on jasno govori o agresiji, počinjenim ratnim zločinima i zločinima protiv humanosti, traži odgovornost za te zločine, a i jasno je da svijetu treba mir, pravedan mir koji počiva na teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti Ukrajine.”

Je li moguće suđenje za ratne zločine?

“Širenje Stalnog međunarodnog kaznenog suda nije realno. Države dobrovoljno njemu pristupaju, a Rusija sigurno neće pristupiti, ali s druge strane, Ukrajina je prihvatila nadležnost. Prema tome, za zločine počinjene u Ukrajini tužit će se pred Stalnim međunarodnim kaznenim sudom. Tužitelj je već aktivan s timom na terenu, prikuplja se dokazni materijal. Problem je da ne postoji nadležnost suda za zločin agresije. Može samo ako je država sama prihvatila tu nadležnost ili ako je Vijeće sigurnosti uputilo nalog, ali sasvim sigurno bi Rusija to spriječila vetom. Zločin agresije je važan jer je lako dokaziv i sudjeluju zapovjedne vojne i civilne strukture. Razmata se mogućnost da se rezolucijom Opće skuptšine ovlasti glavni tajnik da u dogovoru s Ukrajinom osnuje tzv. hibridni sud koji bi imao imeđunarodnu i ukrajinsku sastojnicu”, rekao je Šimonović.

Na pitanje može li zamisliti trenutak u kojem Vladimir Putin sjeda za optuženičku klubu za ratne zločine, odgovara: “Moja mašta je manje važna, važno je da je danas ukrajinski ministar Kuleba rekao da on to može zamisliti”.

Tijek događaja povodom prve godišnjice invazije na Ukrajinu iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare