Što nas čeka u petak? “Prema mojim modelima imamo 30 posto šanse protiv Brazila”

Vijesti 06. pro 202211:44 0 komentara
N1

Tomislav Globan, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji na Twitteru često objavljuje predikcije i nogometne statistike, u N1 Studiju uživo komentirao je posljednju utakmicu protiv Japana kao i utakmicu protiv Brazila koja nas očekuje.

Govoreći o tome kakve šanse je davao hrvatskoj reprezentaciji u Dohi Tomislav Globan je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Prema analitičkim modelima Hrvatska je imala oko 60 posto šanse. Znali smo da to neće biti lako, tko prati nogomet, jer je ovo već sedmi put u zadnjih osam nokaut utakmica od 1998. da smo imali produžetke, a treći ili četvrti put jedanaesterci. Drama nam je očito zapisana.”

Također, ovo je prvi put da smo se u nokaut fazi susreli s nekom neeuropskom momčadi: “To je zanimljivo da je Hrvatska odigrala osam nokaut utakmica i nijednom nije bila vaneuropska reprezentacija, to se možda nikad nije dogodilo. Nezgodno je igrati protiv azijskih reprezentacija i s drugih kontinenata jer protiv njih inače rijetko igramo, ali i posebno kad znamo da je Japan pobijedio dvije ozbiljne reprezentacije u skupini.”

Napominje isto da je rijetkost da vratar obrani tri od četiri penala, no da takav golman daje nadu za dalje. “Imati ovakvog golmana je veliko ohrabrenje, daje nadu za dalje”, rekao je Globan.

Ocjenjujući utakmicu protiv Japana i govoreći o nadolazećoj utakmici protiv Brazila rekao je:

“Nisam stručan za ocjenu igre. Očekivao sam malo više, ali jasno mi je da tu nema lakih protivnika za dalje, vidjeli smo kako je Brazil odigrao. Kladionice nam daju izrazito male šanse, koeficijent za prolaz Hrvatske je 5, a za prolaz Brazila 1,17 što je jako nisko. Kladionice računaju da je Brazil 85-postotni favorit. Ne bih možda išao tako daleko, ali ozbiljni su favoriti sigurno. Prema mojim modelima imamo oko 30 posto šanse protiv Brazila.”

Šanse za finale također su porasle Hrvatskoj nakon pobjede nad Japanom: “Porasle su prema desetak posto. Ključni problem je i dalje četvrtfinale protiv favorita natjecanja. Brazil je prema svim modelima unisono proglašen favoritom ovog SP-a. Vidimo i kako igraju, očekivanja su očito bila opravdana.”

Dodaje da je nemoguće predvidjeti rezultat u nogometu. “Možemo govoriti o vjerojatnostima, u petak je sve moguće”, ističe Globan.

Ipak, kao ekonomist otkriva da pobjede hrvatske reprezenatcije, unatoč trenutnoj euforiji i trošenju, nemaju utjecaja na BDP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!