Analitičar: Svi su grešni i odlaze, samo prvi ministar ostaje

Vijesti 20. sij 202310:01 0 komentara
Olivier Matthys / POOL / AFP, Ilustracija

Politički analitičar Anđelko Milardović bio je gost Novog dana. Komentirao je posljednju u nizu rekonstrukcija u Vladi.

“Nije dobitna kombinacija mijenjati igrače”, kaže.

“Dobar trener bi trebao biti dobar izbornik. Ako izabere dobrog igača, vrlo vjerojatno će taj igrač na dugi rok polučiti neki rezultat. Ali čini mi se da je problem negativna selekcija. Posljedica su stalni otkazi ministrima koji budu neko vrijeme pa odu. Svi su grešni i odlaze, jedino prvi ministar ostaje, tako se stvara percepcija nepogrešivosti. Ljudi imaju sliku da je on vrlo uspješan, a onda se postavlja pitanje te uspješnosti u vezi s otkazima”, nastavio je Milardović.

“Drugo pitanje koje se nameće kroz mandat ove Vlade je pitanje stabilnosti ovog sustava. Ta stabilnost je mantra ovog sustava. Kako je moguće uspostaviti stabilnost ako središnja insitutucija, Vlada, je nestabilna institucija. Nestabilno političko tijelo nije u mogućnosti uspostaviti stabilan politički sustav”, smatra on.

“Politika se temelji na mitovima. Stalno se pokušava plasirati mit o strateškim postignućima. Nisu sporna strateška postignuća. Po mojem mišljenju, taj strateški okvir je ispunjen. Mi se sad možemo pitati što ćemo s tim, stalno mahati? Taj okvir je izgubio sliku. Ja se zalažem za jedinstvo okvira i slike. Slika znači da bi ovo društvo trebalo zaslužiti bar deseto mjesto na ljestvici unutar EU-a, a ne da budemo treća liga Zapad”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!