Bačić o incidentu u Kninu: Očekujem da sudovi to primjereno kazne

Vijesti 13. lip 202318:14 0 komentara
Patrik Macek/Pixsell

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, nakon sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima kazao je kako je sjednica otvorena s rezultatima obnove nakon posjeta premijera Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kaže da “su u potpunosti iskorištena sredstva za obnovu u iznosu od 319 milijuna eura za štetu od potresa na petrinjskom području. S 9. lipnja smo iskoristili obje dodijeljene alokacije”, kazao je ministar Branko Bačić.

“Nastavit ćemo s tim projektima neovisno što smo sve iskoristili. Cijelu kontrukcijsku obnovu ćemo financirati iz proračuna, dok ćemo ostali iznos financirati iz Nacionalnog plana oporavka”, rekao je i dodao kako je planirano 1.030 projekata. Partnere su upoznali i sa stanjem obnove privatnih kuća.

“Kuće kakve smo gradili na području Gline, radit ćemo na području Petrinje i Siska”, rekao je ministar te dodao kako su zadovoljni trenutnim stanjem obnove.

Ministar financija upoznao ih je s izdavanjem državnih obveznica na tržištu u vrijednosti 1,5 milijarda eura.

Kaže kako će povećati plaće javnim i državnim službenicima, te dodaje kako bi htjeli do polovice srpnja raspraviti zakone o plaćama.

Vladajuća većina upoznata je i s prijedlogom zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. “Zakonom kojim ćemo prepustiti upravljanje županijama i gradovima nekretninama koje se nalaze na njihovom području”, rekao je i dodao kako se radi i na zakonu kojim bi se “riješila tranzicijska trauma”, na tragu presude Europskog suda za ljudska prava kojim bi se trebali rasteretiti vlasnici i zaštititi pravo na dom zaštićenih najmoprimaca.

“Rješenje koje će uspostaviti ravnotežu interesa jednih i drugih”, rekao je.

Kaže kako je ministar Ivan Malenica upoznao većinu sa pregovorima koje vodi sa štrajkašima u pravosudnom sustavu. “Na samoj sjednici nismo definirali konačan stav niti utvrdili kakva bi to trebala biti ponuda”, rekao je i dodao kako ministar traži rješenje sa sindikatima.

Na pitanja novinara osvrnuo se i na incident u Kninu. Rekao je da o tome na sastanku govorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Situacija je u rukama državnog odvjetništva i pravosudnih tijela”, rekao je Bačić i dodao kako su svi osudili taj čin.

“Vlada i hrvatska policija je napravila sve što je po zakonu trebala napraviti i proceusirala je, a sada je na hrvatskom pravoduđu i sudbenim tijelima da u tom slučaju postupi sukladno zakonu. Ono što je na samoj koaliciji iznesena je osuda tog čina, tog kaznenog djela”, rekao je i poručio kako “očekuje da DORH postupa po zakonu te da sudovi primjereno to kazne”.

“Sve što bi bilo izvan toga bilo bi miješenje u poslove sudova, za nas je to neprihvatljivo”, rekao je i ponovio kako Vlada osuđuje taj čin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!