Bagić: Nema razloga za tvrdnju da Hrvatska skreće udesno

Vijesti 19. svi 202111:18 > 12:25 0 komentara
N1

U N1 Studiju uživo rezultate prvog kruga lokalnih izbora komentirao je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Dragan Bagić.

Problem za HDZ u Dalmaciji

“HDZ je sigurno zadržao poziciju u dijelu desno od centra, SDP-ova pozicija u dijelu lijevo od centra je oslabila. Što se tiče HDZ-a, promijenilo se središte snage HDZ-a… Pravi problem za HDZ je u Dalmaciji, ali neupitno su zadržali dominantnu poziciju u svom dijelu desno od centra. Do pojave Škore na prošlim izborima i osnivanja Domovinskog pokreta, krajnja je desnica bila prilično fragmentirana i išlo je to u korist HDZ-u. Ona je trenutno koncentrirana oko Škore, ali poznavajući povijest krajnje desnice, može se očekivati da ni ova trenutna koncentracija oko Škore i Domovinskog pokreta neće biti dugog vijeka. Domovinski pokret je donekle ugrozio poziciju HDZ-a… Na drugoj strani, sigurno dolazi do promjena i slabljenja SDP-a”, govori, među ostalim, Bagić.

VEZANE VIJESTI

Sve više nezavisnih kandidata

“Val nezavisnih kandidata i lista je počeo na lokalnoj razini 2013. i 2009. kad su oni zaista igrali vrlo značajnu ulogu. Sjetimo se da je iz nezavisnih kandidata nastao kasnije Most, a bilo je i drugih pokušaja okupljanja. To nije novo. 2017. je možda bila iznimka od trenda kad se stranačka politika na lokalnoj razini osnažila. Razumljiv je taj trend, jer osoba je ključni politički proizvod na nižim razinama. I to je osnovna poruka ovih lokalnih izora, da je kvaliteta osoba bila ključni čimbenik. Kvalitetni kandidati su tamo gdje su se pojavili postigli vrlo dobre rezultate.

Skreće li Hrvatska udesno?

“Taj zaključak ne stoji. On se vuče u javnom prostoru, ali ako pogledate nacionalne izbore koji su puno relevantniji, onda nemate puno razloga za tu tvrdnju. Ako pogledamo drugi krug predsjedničkih izbora, koji su po meni najbolji indikator za mjerenje toga, vidjet ćete da su u drugom krugu bili tijesni rezultati. 2015. je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović s tijesnom razlikom, a 2020. je Milanović je pobijedio s nešto većom prednošću, ali opet podjednak rezultat. To su izbori na kojima se taj omjer može vidjeti… Ako se pogleda i parlamentarne izbore u zadnjih nekoliko ciklusa, omjer je otprilike sličan. Razlike nastaju ovisno o tome koja je strana više mobilizirana oko izbora. Ono što je novo, jest da je krajnja desnica oko Domovinskog pokreta i umjerena desnica oko Mosta sada koncentrirana. Sad imamo veliku fragmentaciju na lijevoj strani. Konačni uspjesi ljevice su zato slabiji, primarno zbog fragmentacije”, kaže naš sugovornik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!