Bartulica o širenju NATO-a: Hrvatska treba bolje iskoristiti mogućnosti koje ima

Vijesti 19. svi 202208:45 > 11:18 0 komentara
N1

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica komentirao je u Novom danu N1 televizije odnos predsjednika i premijera i njiihovo najnovije razilaženje oko pristupanja Finske i Švedske NATO-u.

“Zanimljiva situacija. Rekao bih načelno da Finska i Švedska imaju pravo tražiti to, razumno je, s obzirom na ovo što Putin radi Ukrajini. Treba reći da je legitimno boriti se za položaj Hrvata u BiH s hrvatske strane, to je strateški interes. Postavlja se pitanje kakvi su interesi da se nešto postigne jer predsjdnik i Vlada nisu složni i Milanović nema podršku da ime na ovaj način”, govori Bartulica.

“Ovaj problem s Izbornim zakonom postoji od 2016., ali čini mi se da je za Hrvatsku bolja prilika bila kad se Crna Gora 2017. priključila NATO-u. Bivša predsjednica tad nije iskoristila priliku, a Hrvatska bi tad imala lakši put da dobije razumijevanje saveznika i izbori nešto. To se nije dogodilo 2017., ali mislim da je sad, s obzirom na radno stanje, teško uvjeriti ostale. Ne znamo kako će se taj rat razvijati”, dodaje.

vezana vijest

Na pitanje tko više radi u interesu Hrvatske kaže: “U vanjskoj politici ima jako puno unutarnje politike. Čini mi se da premijer nije sretan ovakvim raspletom jer ispada da je zaista mogao više i da nije dovoljno učinio. Ima predsjednika Republike koji svakodnevno upozorava na propuste. Ovaj problem postoji dugo i Milanović je nekada bio predsjednik Vlade. Što se cijelo vrijeme poduzimalo? Ništa. Hrvatska treba bolje iskoristiti mogućnosti koje ima. Ima istine u tome kad predsjednik kaže da se Turska s pravom ovako postavlja i da će dobiti što traži”, kaže.

“Izgledi za uspjeh su mali zbog narušenih odnosa Pantovčaka i Banskih dvora”, govori.

“Svaka situacija, pa i širenje NATO-a, se koristi za obračune u našoj politici. … Na kraju dana, ipak će Vladina odluka biti ona koja će se provesti”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!