Bekavac: Naše zdravstvo je na autopilotu, a mi sada gubimo visinu

Vijesti 01. tra 202211:55 > 12:15 0 komentara
N1

Hrvatsko je zdravstvo u ozbiljnom deficitu s medicinskim sestrama i liječnicima primarne zdravstvene zaštite. O tome je u Novom danu govorio Ivan Bekavac, anesteziolog i voditelj Savjeta Mosta za zdravstvo.

“Ministarstvo zdravstva je platilo nekoliko analiza u okviru reforme sustava. Mi te analize nikada nismo vidjeli, čak ni na zahtjev. Podsjetit ću samo na analizu isplativosti i učinkovitosti hitne helikopterske medicinske službe koja je fama i tabu svih ovih godina.

Proteklih godina vidimo da broj novozaposlenih je sve manji ne samo zbog toga što nisu zainteresirani nego ih nema na tržištu rada jer su otišli izvan Hrvatske. Ni o tome ne vodi brigu onaj koji treba”, rekao je na početku.

Zašto se ne raspisuje planiran broj specijalizacija?

“Kada je riječ o upravljanju ljudskim resursima, sve je napisano u provedbenim aktima ministarstva, ali se ne provode, zbog lošeg upravljanja, ministarstva i voditelja zdravstvenih ustanova. Znamo da je trebao proteklih godina raspisati natječaje za specijalizacije obiteljsku medicine u brojevima 100 godišnje, a ukupno je raspisano oko 10 specijalizacija. Plan se ne provodi. Uvjeti rada liječnika primarne medicine nisu poticajni”, rekao je.

“Idućih godina će oko 700 naših liječnika u primarnoj zdravstvenoj steći uvjete za mirovinu. Oko 150 ordinacija obiteljske medicine počiva na medicinskim sestrama, a povremeno dolazi liječnik koji se mora vratiti u svoju smjenu”, veli.

“Na autopilotu je naše zdravstvo svih ovih godina, međutim, mi sada gubimo visinu”, rekao je.

Spinovi o promjeni liječnika opće medicine

Bekavac je komentirao službene podatke o tome da se lani na promjenu liječnika opće prakse odlučilo čak 200.980 korisnika više nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

“To su najobičniji spinovi. Mnogo liječnika je dobilo uvjete za starosnu mirovinu. Ono što ministarstvo radi je da radi kontrolu primarne. Gotovo 19.000 kontrola je napravljeno nad radom timova. Utvrđeno je 10-tak posto nepravilnosti. Ne žele izvršiti pritisak, raspisati specijalizacije i honorirati kako treba”.

Prednjačimo u smrtnosti, a statistika će se na žalost, pogoršati

“Po izlasku iz epidemija covida, u našem sustavu se smanjio broj ljudi. Na žalost, pogoršat će se zdrasvtvena statistika koja je i inače loša. Hrvatska prednjači u smrtnosti od karcinoma i izbježivih stanja.

Kada govorimo o reformi zdravstva, ministar mora voljeti tu reformu zdravstva i o tome pričati svima. On mora biti dosadan i pričati svima i živjeti reformu 24 sata. Žao mi je što nije ispunio očekivanja nas, zdravstvenih djelatnika. Tisuće naših kolega imaju PTSP od pandemije. Sad se trebaju 200% posvetiti potrebama pacijenata. Nismo u stanju ispuniti ta očekivanja”, veli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!