Bivši predsjednik: Predsjednik i premijer se nalaze u stanju neustavnosti

Vijesti 27. tra 202312:59 0 komentara

Bivši predsjednik Ivo Josipoviću gostovao je Studiju uživo N1 televizije u kojem je komnentirao odnose premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ostavku Vanje Marušić, stanje u pravosuđi te plaće sudaca.

“Mislim da bi štrajk sudaca bio neodgovoran. Suci imaju posebnu situaciju u društvu, njihova pozicija je posebna i zato oni sebi, bez obzira na nezadovoljstvo, ne bi dopustili štrajk”, kaže Josipović.

“Reforma koja želi biti uspješna mora poći od reforme Sudbenog vijeća”

Kaže kako suci imaju strukovu udrugu koja bi se trebala baviti stručnim pitanjima i organizacijom pravosuđa, pitanjima vezanima za status i položaj, ali klasični sindikat ne.

“Suci imaju mogućnost javnog nastupa, kada je riječ o organizaciji pravosuđa. Suci, koliko god po prirodi stvari ne bi smjeli svojim komentarima ulaziti u dnevnu politiku, toliko bi bilo nepravedno onemogućiti im da kažu nešto o svom položaju”, kaže Josipović.

Rekao je da je vlast već dugo na potezu jer organizacija pravosuđa, način izbor sudaca i razmatranja njihove odgovornosti nema ni jedna demokracija u Europi. “Čak i u onima u kojima postoji sudbeno vijeće, nisu oni ti koji dominiraju sudbenim vijećem. Mi i još par tranzicijskih zemalja imamo sustav u kojem suci sami sebe biraju, suci sami sebe ocjenjuju i sami odlučuju o svojoj odgovornosti. Htjeli ne htjeli takvo stanje dovodi do pozicije države u državi”, kaže Josipović.

“Sliku o pravosuđu formiramo na temelju cjeline kako sustav funkcinira”, kaže Josipović.

“Ključ problema je upravo u toj strukturi države u državi. Reforma koja želi biti uspješna mora poći od reforme Sudbenog vijeća i načina izbora sudaca i sustava njihove odgovornosti. Po meni u Sudbenom vijeću ne bi trebali sudjelovati političari, ali bi trebala sudjelovati stručna javnost imati većinu u DSV-u”, smatra Josipović.

Politika treba biti izvan izbora sudaca, smatra Josipović, ali dodaje i to da suci ne bi smjeli sami odlučivati o izboru sudaca.

“Nisam vidio nijedan suvisli dokaz za tezu da je premijer upleten u tu priču”

Komentirao je i odlazak Vanje Marušić. Rekao je da nema pravu sliku onoga što se dogodilo i da bi bilo dobro da Zlata Hrvoj Šipek sazove presicu i detaljno objasni što se dogodilo. “Ovakva se razna nagađanja generiraju i koja na kraju krajeva u konačnici ne idu na korist ugleda pravosuđa”, rekao je Josipović i dodaje da u javnosti postoje dvije verzije događaja jedna uz kojoj se veže politika uz to i druga u kojoj visoke politike nema.

“Mislim da nije dobro za hrvatsko društvo i državu da paralelno postoje različite istine i to unosi sumnju”, kaže Josipović.

Rekao je i to da dosad nije vidio nijedan suvisli dokaz za tezu da je premijer upleten u tu priču.

Rekao je da cijela priča ugrožava povjerenje građana u pravosuđe, ali dodaje da se to može riješiti većom transparentnošću, čak i do te mjere da se javnosti da u uvid i neki dokument da točno vide o čemu se radi.

Bivši predsjednik rekao je da nema problem da se premijer i predsjednik Države izvijeste o radu DORH-a i USKOK-a.

“Dakle, ono što je bitno da se ne razgovara o konkretnim predmetima. To je važno, no čim se nalaze postoji trunka sumnje”, kaže Josipović i zaključuje da se informiranje obavi na drugi način.

“Predsjednik i premijer su u stanju neustavnosti”

Rekao je da predsjednik i premijer imaju nedopustivo loše odnose i da njihov način komunikacije šteti ugledu funkcija koje obnašaju i ugledu države.

“Mislim da je ovo stanje neustavnosti. Ustav kaže da moraju surađivati, a te suradnje nema. Osobno da sam predsjednik Ustavnog suda inicirao bi raspravu o stanju o neustavnosti i o tome izvjestio parlament. Od toga vjerojatno ništa ne bi direktno bilo, ali bi to možda dokazalo i jednom i drugom brdu da bi morali komunicirati”, rekao je Josipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!