Božić u doba inflacije, cijene divljaju: Što će biti na stolu, a što pod jelkom?

Vijesti 21. pro 202119:30 0 komentara
N1

Inflacija u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe, ne usporava pa je tako u studenome, prema podacima Zavoda za statistiku, dosegnula 4,5 posto što je najviše još od 2013. Zato naši građani, koji su ionako među najsiromašnijima u Europskoj uniji, sve teže spajaju kraj s krajem, a posebno je izazovno vrijeme blagdana, kada je uobičajeno više potrošiti. Za popravljanje blagdanskog budžeta pomogle su, doduše, božićnice, ali neki su, upozoravaju sindikati, zbog loših ugovora, ostali i bez njih.

Da svakim danom kune u trgovinama sve manje vrijede, građani su davno primijetili:

“Otprilike, za košaricu koju sam prije plaćala 650-700 kuna, sad je to došlo na preko 900. Iznenađujuće je skupo.”

“Normalno da je poskupilo. Mislim, nije normalno, ali je poskupilo.“

“Poskupilo je, a za ljude koji imaju tisuću ili dvije tisuće kuna penzije, sigurno nije lako”, govore građani.

Na splitskom pazaru, kao na svakoj pravoj tržnici, još se uvijek možete pokušati cjenkati, ali trgovci kažu kako ni kupcima više nije do cjenkanja i gotovo svi im govore isto.

“Da nemaju! Da nemaju od čega, da je njima skupo, a nama je to jeftino i ne može se prodati. Evo, Božić i blagdani su, puni su stolovi svega, a ništa se ne može prodati”, kaže mesar Ante, a prodavačica Darija dodaje: “Ljudi sve više komentiraju da im je skupo sve”.

Poluprazna je i splitska peškarija, gdje navalu očekuju na Badnji dan, a trgovci uvjeravaju, na peškariji nema inflacije.

“Od kad ja radim, šesnaest godina na peškariji, uvijek je ista cijena. Imate za od deset kuna do dvjesto kupiti ribu. Svaki za svoj džep ima za kupiti”, rekla je prodavačica Orka.

No brojke su neumoljive i pokazuju velik rast cijena, posebno prehrambenih proizvoda.

Krajem ove godine, hrana je u prosjeku skuplja za gotovo četiri posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Najveći rast cijena bilježe ulja i masti, za više od 20 posto, a snažan rast događa se i kod mlijeka, sira i jaja koji su skuplji za više od pet posto, jednako kao kruh i žitarice.

Zbog svega će nekima blagdanski stol biti siromašniji no prije.

“Za nas penzionere to je ajme, sve je ajme. Teško je jer je sve skupo. Svaki dan sve gore i gore!”, žale se građani.

Božićnice, koje se kreću od 2000 pa do čak 10.000 kuna, mnogima su popravile financijsku situaciju za blagdane, ali sindikati upozoravaju kako ih mnogi ni ove godine, nepravedno, nisu dobili.

“Radnici koji su, svega jedno kratko vrijeme tijekom godine, prethodnih godina je to znalo biti i doslovce tri dana, bili na bolovanju, oni ne bi dobili cijeli godišnji bonus, trinaestu plaću, kako god da se to nazivalo”, upozorava Rozana Duplančić iz Sindikata trgovine Hrvatske.

Rastu inflacije za sada se ne nazire kraj, a tek nas očekuje vjerojatno poskupljenje struje i plina u travnju sljedeće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!