Bressan: Nema veće opasnosti za pacijenta od umornog i frustriranog liječnika

Vijesti 14. velj 202314:39 0 komentara
N1

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao probleme sa zdravstvom u Hrvatskoj.

“Briga za našeg pacijenta sigurno nije partikularni interes, a sve ono što činimo ne činimo samo za sebe, nema veće opasnosti za pacijenta ako ispred sebe ima umornog, frustriranog liječnika. Mislim da treba malo drugačije gledati situaciju. Treba napraviti puno reda u sustavu zdravstva”, rekao je liječnik Leonardo Bressan.

Navodi da je osnovni pokretač ili stvaratelj nereda Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji se pokušava nametnuti kao pravni regulator u sustavu zdravstva, što Bressan smatra opasnom situacijom.

“S druge strane, ne vidim snagu Ministarstva zdravstva da tomu stane na kraj. Često se govori o nedostatku liječnika na primarnoj razini. Mi vidimo da su se obistinila naša upozorenja unazad 6 godina da će ova 2023. biti najkritičnija godina i vidimo da nam se sustav urušava i raspada nama pred očima. Vrijeme je izgubljeno u nepotrebnim osnivanjima radnih skupina koje su se sastajale bez ikakvog rezultata, vrtimo se u krug. Liječnici ne odlaze samo iz Hrvatske nego i iz sustava”, rekao je te je dodao: “Ima nas sve manje i manje, što zbog nezadovoljstva, što zbog dobi za umirovljenje. Imamo već dvadesetak posto liječnika koji iz mirovine održavaju sustav na nekakvim tankim, staklenim nogama. Nije 5 do 12 nego je 12 i 5 za dovesti u red cijeli sustav. Specijalizacije moraju krenuti masovno.”

Bressan kaže da Ministarstvo zdravstva ne ubire doprinose za zdravstveno osiguranje.

“Tko će im pružiti tu uslugu ako taj isti HZZO ne bude vraćao ta sredstva u stabilizaciju sustava. To ne može Ministarstvo samo od sebe. Cijelo nam se vrijeme dostavljaju poruke da nam se daje pravo glasa, a pravo na vlastito mišljenje ostaje nam samo kao unutarmisaoni proces jer smo još uvijek na početnim pozicijama. Ovo je zaista zadnji pokušaj, zadnji prosvjed prije malo ozbiljnije obustave rada liječnika i bilo bi dobro da se to ozbiljno shvati”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!