Čačić: Škoro nema ni sposobnosti ni sklonosti za vođenje stranke

Vijesti 21. srp 202110:29 > 10:51 2 komentara
N1

Radimir Čačić gostovao je u Novom danu te je komentirao pitanje sporova sa Slovenijom, ali i događanjau Domovinskom pokretu.

“Nemam nikakvu službenu informaciju, ali imam informacije kao i vi, eventualno iz nekih razgovora i smatram da je jako dobro da se razgovori vode. Janša je premijer u poziciji kada mu trebaju kvalitetna i pozitivna rješenja, da nije isključivo čovjek konflikta i da nije izoliran u europskom prostoru. Osim toga, gospodarski, kada govorimo o nuklearnoj energiji to je od nevjerojatnog značaja i za Sloveniju i za nas i mislim da je dobro da se to riješi”, rekao je na pitanje ima li kakve informacije o rješavanju sporova.

VEZANE VIJESTI

Za sudjelovanje u izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško, kaže da je to u najvećem mogućem hrvatskom interesu.

“Svi rizici, sve opasnosti, sve negativne strane poput zbrinjavanja nuklearnog otpada, sve to skupa snosimo i mi kao i Slovenci. Sve to zajedno kada se usporedi s benefitima, sve analize svjetske pokazuju da je nuklearna energija ovog tenutka najracionalnije što se može učiniti. Slovenija koja ima sporazum s Hrvatskom je i u obvezi da ponudi hrvatskoj sudjelovanje. Bila bi užasno loša odluka da to odbijemo i da Slovenci sami grade drugi blok i imaju sve benefite, a mi ne.

Mi snažno ulažemo i ulagat ćemo i dalje u obnovljive i zelene izvore energije, tu su sunce i vjetar posebno izraženi, ali oni traže uravnoteženu energiju u sustavu. Kao što znamo kad ima sunca – ima energije, kad ima vjetra – ima energije, ako nema imate padove. Recimo u omjeru za i protiv, omjer je 1:100 negativan, dakle 99 puta je bolje, pametnije i kvalitetnije da sudjelujemo u gradnji”, objašnjava.

“Jasno je da će sve što je iz fosilnih goriva, biti skuplje”

Govorio je i o najavama poskupljenja plina:

“Ljudi zaboravljaju da je otprilike zagađenje od plina dva puta manje od ugljena, nije nulto, ali je još uvijek višestruko više od zelenih energija ili nuklearne energije. Posve je jasno da će sve što ide iz fosilnih goriva biti sve skuplje. Postojeća nuklearka je velika prednost ovog trenutka. Nadam se da će se konačno nešto napraviti i da se iskoristi hidropotencijal.

Mi jedini u Europi koristimo samo 50% hidropotencijala, a druge EU zemlje su na gornjoj granici, preko 90% posto. Iz različitih razloga, prvenstveno iz naše nesposobnosti. Plin je već sada sve skuplji, a politika ga gura iz upotrebe”, kaže.

Dodaje i kako će se tražitineka vrsta kompromisa i da je to dobro za Hrvatsku. ŠTo se pitanja granica tiče, kaže, kako se posljednjih godina Savudrijska vala ni ne spominje i da su takva pitanja rješiva samo treba malo dobre volje.

“Uvijek je to i neka trgovina, ali mislim da je to u velikom interesu, neću reći krucijalnom jer se ništa neće dogoditi ako se to ne razriješi, ali u velikom je interesu da se sve vrste sporova među prijateljskim zemljama razriješe. Ne zbog mogućih problema nego zašto što se takve teme izvlače za raspirivanje najnižih strasti kada god su neki izbori”, veli.

“Škoro nema sposobnosti ni sklonosti za vođenje stranke”

Naposljetku je komentirao Škorinu ostavku na mjesto predsjdnika Domovinskog pokreta.

“Ne može se ni na kakav način stavljati u bilo kakvu vrstu korelacije Škoro i Sanader. Sanader je to što je i u to vrijeme je mafija imala državu, a država nije imala mafiju. Mi je imamo i sad, ali u to vrijeme je mafija upravljala državom, sada ona upravlja samo pravosuđem i to je sramotno. Dakle, Sanader i Škoro se ne mogu uspoređivati i to nisu ni korektne usporedbe bez obzira na sve ove prizemne napade ispod pojasa, ali na to treba u politici biti spreman.

Ono što je vjerojatno je da on nije čovjek koji ima sposobnosti i sklonosti da se bavi operativnim političkim radom i vođenjem stranke, to i inače nije tako jako jednostavno, a vremenski je jako zahtjevno. Istaknut je kao simbol okupljanja svega ono što je za sebe smatralo da je čišće, bez prljavih ruku i bez nasljeđa prošlosti u odnosu na HDZ. To se okupilo, rezultat je bio odličan, no ni odličan rezultat, ako ga ne možeš realizirati, nije dovoljno dobar.

Mislim da je njemu, ne po prvi puta, sasvim dosta politike i sasvim ga razumijem. Naravno da iznutra ima puno njih koji traže sasvim druge vrste interesa i žele kapitalizirati taj rezultat da je HDZ došao do svojih gornjih granica, da Možemo opet uzima zamah”, kaže.

Kaže i da je Škoro bio širi pojam od samo Domovinskog pokreta: “On u suštini, osim ovoga što sam rekao, niti ima program, niti ideju, niti će imati za sutra”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare