Čak 125 mališana ostalo bez mjesta u vrtiću u Koprivnici. Grad: Postoji rješenje

Vijesti 26. svi 202309:21 1 komentar
dijete, djevojčica, učenje, igra, škola, vrtić, djeca, igračka,
Unsplash / Ilustracija

Prema zbirnim listama, prvi se put dogodilo da je više djece ostalo neupisano, nego upisano u objekte gradskog Dječjeg vrtića Tratinčica u Koprivnici. Dovoljan broj bodova na listi ima ukupno 119 mališana svih jasličkih i vrtićkih uzrasta, a bez mjesta u gradskom vrtiću ostalo je čak 125 djece, javlja portal Danica.

U redovnom vrtićkom programu bez mjesta su ostala ukupno 103 mališana. U posebnim programima, u cjelodnevnom Montessori neupisano je 15 djece, programu učenja engleskog dvoje, a sportsko-zdravstvenom petero. Moguće je da se redovni i posebni programi kod više djece preklapaju.

Najviše je neupisanih u jaslicama: ukupno 64 mališana u dobi od godinu i dvije. No, to je, po svemu sudeći, posljedica i Vladinih zakonskih izmjena koji prednost prilikom upisa daju djeci starijoj od četiri godine, piše Danica.

Grad tvrdi da ima rješenje

Kako se doznaje u gradskoj upravi, od ove se godine strogo poštuje državni pedagoški standard koji ograničava broj djece po vrtićkim skupinama. Zbog toga je toliko vrtićaraca i ostalo bez mjesta u gradskom dječjem vrtiću.

Prema prvim informacijama, u obrtima za čuvanje djece, tzv. dadiljama, ostalo je još 50-ak mjesta, a najmanje desetak mjesta moglo bi biti slobodno i u Dječjem vrtiću Svetog Josipa kod časnih sestara. U planu je pak otvorenje još jedne vrtićke skupine u privatnim dječjim vrtićima.

Kako su ovog trena sve brojke upisane i neupisane djece okvirne i nisu konačne, u Gradu ne žele spekulirati mogućim brojem neupisane djece. No, naglašavaju kako traže rješenja kojima bi velika većina djece u rujnu ipak dobila mjesto u predškolskim ustanovama na području grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare