Čakardić: Događa se sustavna klerikalizacija ginekološke struke

Vijesti 12. svi 202217:18 > 18:37 4 komentara
N1

Ankica Čakardić, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i aktivistica za ženska prava, u N1 Newsroomu govorila je o pitanju ženskih prava koje se ponovno aktualiziralo slučajem Mirele Čavajde.

Poručila je da su bez dvojbe ženska prava danas ugroženija najviše u posljednjih nekoliko desetljeća.

“Svi podaci pokazuju da se na hrvatskom prostoru od 90-ih godina dogodilo nekoliko valova udara na prava žena, počevši s notornim povlačenjem prava na pobačaj iz Ustava, potom s krizom 2008. kada je izvršen čitav niz udara na socijalna i ekonomska prava žena. Sve stvari vezane uz rodnu ravnopravnost su vraćene jedan korak unazad, ovo sad nas ovaj slučaj vraća i dva koraka unazad”, rekla je Čakardić.

vezana vijest

Smatra da je Mirela Čavajda pobjedila u tome što je u vrlo kratkom roku upozorila na vrlo sustavan problem i izborila za sebe ono što je naumila.

“Međutim, gubi kontekst države u kojoj živi, a koja ne poštuje to njezino pravo”, dodala je.

Istaknula je da je Čavajda progovorila u ime mnogih žena kojima se to sustavno događa.

“Ona je ovdje bila dobar okidač za sve ovo što ćemo nadalje poduzimati”, rekla je Čakardić.

Napomenula je da savjet Čavajdi da riješi to vani, što su joj savjetovali na samom početku, ali i izjava ministra Vilija Beroša koji je pitao zašto ga nije nazvala, ukazuju da se stvari ne odvijaju regularnim putem.

“To je kao da ste u nekom igranom showu”, rekla je o slučaju Čavajda.

Rekla je i da priziv savjesti u Hrvatskoj ima preko 60 posto ginekologa.

“Događa se sustavni pristup klerikalizacije ginekološke struke”, zaključila je pa nastavila:

“Priziv savjesti u KB Sveti Duh imaju svi liječnici, u Požegi jednako tako, u Petrovoj 40 od 45 liječnika, u Virovitici 4 od 5, u Dubrovniku 4 od 6, u Zadru 9 od 12, u Splitu 32 od 34. Notorno je dovoditi u vezu pravo na priziv savjesti, gdje se to nikome ne osporava, sa situacijom gdje žena nije u stanju na zakonski osiguranoj poziciji ostvariti svoje pravo”, rekla je Čakardić.

Smatra da je to i iznimno klasno pitanje.

“Pobačaj u Hrvatskoj je oko 3000 kuna u javnoj bolnici. On mora biti apsolutno pokriven iz HZZO-a”, dodala je.

“Ono što nas tješi je da s jedne strane imamo potpuno homogenizirane sve strukture ultrakonzervativnog establišmenta, s druge strane je građanstvo, narod. Pitam se kome se obraćaju”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.