Capak: Utrošili smo 82 posto pristiglih doza cjepiva

Vijesti 09. lip 202114:08
Podijeli:
Izvor: N1

Liječnici obiteljske medicine su nezadovoljni - cijepljeni nisu upisani u susav, za što optužuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U razgovoru za N1 situaciju je komentirao šef HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Rekao je da je jučer bilo oko 400.000 doza koje su došle u Hrvatsku, a neki cijepljeni pacijenti nisu upisani. Ističe da postoji razlika u upisanima u bazi i cjepiva u upotrebi, dok je nešto od tih cjepiva trenutno u upotrebi. Kaže da ne može reći da značajniji broj ljudi nije upisan u bazu.

VEZANE VJESTI

“82 posto pristiglih doza je utrošeno”, rekao je Capak.

“Nikad nismo imali 650.000 neutrošenih doza”

Rekao je da nikada u Hrvatskoj nije bilo 650.000 neutrošenih doza. Pojasnio je da, ako cjepivo uđe u zemlju, ono prvo ide na skladište, potom u županijske zavode pa na punktove, a to je proces koji traje.

Liječnica obiteljske medicine rekla je danas u programu N1 kako nije odgovornost na njima, dok Capak ističe kako vide da postoji razlika:

“Vidimo da postoji razlika između distribiranih doza obiteljskim liječnicima i upisanim pacijntima. Nešto od toga može biti tehnička greška. Sada to HZJZ istražuje. Sutra će se znati preciznije koliko je tih doza na terenu.”

“HZJZ i županijski zavodi dnevno primaju upite građana koji ne mogu dobiti covid-potvrdu, a cijepili su se. Moguće je da postoji greška u sustavu. Ne bih rekao da postoji samo pritisak na liječnike obiteljske medicine”, komentirao je ravnatelj HZJZ-a, dodavši da i  od liječnika očekujemo da isprave pogrešno upisane podatke.

Interes pada, kaže, vidimo to iz dana u dan. “Jučer je bilo 27.000 cijepljenih, od čega je 11.000 prvih doza. Mijenjamo strategiju, objavit ćemo javne pozive da se može doći cijepiti tko želi”, rekao je.

Dvije županije to su već uvele, interes je dobar, pogotovo u Brodsko-posavskoj županiji: “Imat ćemo i mobilne timove kako bi se približili građanima kojima je teško doći do liječnika.”

“Čitav je niz ideja kako poticati cijepljenje”

Capak je najavio i medijsku kampanju, a do kraja tjedna planiraju i nacionalni okvir potvrda kako bi se ljudima omogućili odlasci na stadione ili koncerte. O besplatnim koncertima i kino predstavama se razgovara: “Čitav je niz ideja kako poticati cijepljenje.”

O novčanom nagrađivanju još nisu razgovarali, dodao je Capak. Misle da će i na ovaj način stimulirati ljude da se cijepe.

Smatra da će 55 posto odraslog stanovništva procijepiti do kraja lipnja. “Nakon toga će biti teško obuhvatiti one koji se dvoume oko cjepiva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar