Šimpraga, Filipović i Piletić i službeno dio Vlade, evo kako se glasalo u Saboru

Vijesti 29. tra 202207:45 > 13:08
Patrik Macek / Pixsell

Saborski zastupnici danas su izglasali dva nova ministra, Davora Filipovića i Marina Piletića, te novu potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske, Anju Šimpragu.

Prije glasanja su neki zastupnici tražili stanku. Oporbeni zastupnici napali su vladajuće oko glasanja. Mostovac Nino Raspudić kritizirao je da se Plenković na rekonstrukciju odlučio ovaj tjedan, da ne bi “idući tjedan morao otkriti prave razloge zašto ministri odlaze iz Vlade”.

VEZANE VIJESTI

Marijan Pavliček protivio se izglasavanju Anje Šimprage na mjesto potpredsjednice Vlade, kazavši da ona ne poštuje Ustav. Milorad Pupovac na to se javio i zatražio povredu Poslovnika, jer zastupnik vrijeđa Šimpragu.

“Nisam je vrijeđao. Mi samo želimo da kolegica Šimpraga poštuje državu u kojoj živi”, rekao je Pavliček.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković nije odobrio stanke, nego je rekao da će se odmah prijeći na glasanje.

Za Anju Šimpragu glasalo je 77 za, a 51 protiv. Time je Šimpraga postala potpredsjednica Vlade.

Kad se trebalo glasati o Davoru Filipoviću kao o novom ministru gospodarstva i održivog razvoja, šef SDP-a, Peđa Grbin zatražio je stanku. “Ovo što se danas događa nije plod nerada i nesposobnosti pojedinih ministara, jer bi onda otišli i Banožić i Beroš. Ovo se danas događa samo i jedino zato što su u Vladi sudjelovali ljudi za koje USKOK misli da su kriminalci”, rekao je Grbin.

Za Davora Filipovića glasalo je 77 za, 50 je bilo protiv. Time je Filipović postao ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Prilikom glasanja o Marinu Piletiću, kao novom ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, zatražila je stanku.

“Kad kolega Piletić postane ministar, poslat ćemo mu novi nacrt Zakona o radu. U tom nacrtu izmjena i dopuna ZOR-a, koji će vam poslati Inicijativa za radnički ZOR, radnici bi imali mogućnost, osim što će raditi u nedjelju i na Praznik rada, da im to bude i plaćeno”, rekla je Peović.

Za Marina Piletića glasalo je 77 za, a 49 protiv. Time je Marin Piletić postao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar