FOTO/VIDEO Rušenje zgrade na uglu Petrinjske i Đorđićeve u Zagrebu

Vijesti 19. ožu 202207:35 > 14:52 1 komentar
N1/Vanja Kranic

Traje rušenje oštećene zgrade na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice u Zagrebu, javlja naša reporterka Vanja Kranic.

Pripreme za rušenje počele su u petak poslijepodne, a rušenje zgrade krenulo je jutros.

“Promet je zatvoren i bit će zatvoren do nedjelje navečer. U nedjelju navečer bi trebali ogradu pomaknuti da promet bude moguć, ali radit će se na samom rušenju idućih nekoliko dana”, rekla je u javljanju naša reporterka.

Razgovarala je i sa zamjenikom gradonačelnika Zagreba Lukom Korlaetom.

Upitan kako to da se tek nakon dvije godine od potresa ruši ta zgrada koja predstavlja opasnost za stanare i pješake, odgovara:

“Ja se čudim jednako koliko i vi i nisam nimalo zadovoljan tempom obnove. Ali ja moram reći da kad govorimo o obnovi privatnih zgrada glavnu riječ ovdje vode Ministarstvo graditeljstva i Fond za obnovu koji operativno provodi odluke. Grad Zagreb tu ima dosta ograničene ingerencije. Mi smo sa svoje strane dali sve da se ova zgrada što prije ukloni. Čim smo preuzeli dužnost smo dali naručiti nalaz vještaka i injženjera konstrukcije koji je ustanovio da je izgrada izgubila mehaničku otpornost i stabilnost i da predstavlja ugrozu kako za stanare, tako i za pješake koji ovdje prolaze. S tim nalazom smo išli prema Državnom inspektoratu i vršili pritisak da oni što prije donesu odluku o uklanjanju”.

Za takvu sporost krivi intertni legislativni okriv, ali i imovinsko-pravnu zavrzlamu koja je nastala oko rušenja.

“Naime, suvlasnici su morali po staroj verziji zakona pristati na uklanjanje tog objekta”, objašnjava.

Ipak, kaže, nema puno ovakvih zgrada koje predstavljaju opasnost za građane.

“Ima 1300 označenih zgrada crvenom naljepnicom. No nisu sve jednako oštećene i nisu sve za uklanjanje. Mi smo kao grad dali sve od sebe da napravimo sigurnosne puteve. Bilo u vidu skela, bilo u vidu vatrogasaca kao što ste vidjeli kroz protekle vikende. Dajemo sve od sebe da napravimo pripremu za obnovu koja bi trebala krenuti prije sve u režiji Ministarstva i Fonda za obnovu”, rekao je Korlaet.

Tko provodi radove?

Za radove rušenja zgrade izabrana je najpovoljnija ponuda tvrtke EURCO d.d. koja će provesti radove.

N1/Vanja Kranic

“Građevinska inspekcija inspektorata je do danas uklonila ukupno 133 zgrade uništene izvanrednim događajem, od čega je 98 zgrada uklonjeno temeljem odluka Stožera civilne zaštite, a 35 temeljem rješenja koje donose građevinski inspektori”, priopćio je Državni inspektorat u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare