U Saboru završeno glasovanje o Berošu: Ostaje ministar

Vijesti 02. lip 202108:18 > 12:37 0 komentara
vili beroš
Patrik Macek/PIXSELL

Sabor u srijedu glasovao o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje zbog nagomilanih problema i dugova u zdravstvenom sustavu te nepostojanja učinkovitog i transparentnog sustava cijepljenja.

Većinom glasova prisutnih zastupnika odlučeno je da Vili Beroš ostaje ministar zdravstva u Vladi Andreja Plenkovića.

Tijek događaja

12:20 Glasovanje

Gordan Jandroković dao je na glasovanje odluku o iskazivanju nepovjerenja Viliju Berošu.

Za je glasovalo 57 zastupnika, protiv njih 75, a 1 je bio suzdržan. Ukupno su glasovala 133 zastupnika.

“Utvrđujem da nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru Berošu”, rekao je nakon prebrojavanja glasova predsjednik Sabora.

glasanje o berošu
N1

12:10 Stanka

Zastupnici su prije glasanja o povjerenju Viliju Berošu tražili stanku.

12:05 Više zastupnika na sjednicama

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković objavio je da od Stožera došlo zeleno svjetlo da se poveća broj zastupnika na sjednicama.

8:20 Danas odluka o ministru zdravstva

Oporba navodi problem izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra zdravstva Beroša te stranačko kadroviranje u sustavu.

“Razlozi za opoziv svima su jasni – nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Uz to, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr”, rekao je SDP-ov Peđa Grbin u utorak u Saboru, govoreći o motivima za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je “ostao na nogama”.

Vlada je odbacila oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za platformu za cijepljenje te nabavu savjetodavnih usluga. Smatra i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Očekuje se da će zastupnici glasovati i o izvješćima pučke pravobraniteljice za tri protekle godine.

U izvješću za 2020. upozoreno je kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, a to je pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njezina izvješća.

Zastupnici će prethodno raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2020. u kojem se, među ostalim, navodi da je Hrvatskom saboru dostavljeno je 185 izvješća o obavljenoj reviziji. 160 ih se odnosi na financijsku reviziju, a 25 na reviziju učinkovitosti kako bi informirali Hrvatski sabor o pravilnosti i učinkovitosti poslovanja subjekata revizije u upravljanju javnim sredstvima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!