Danijel Mileta: Za dobar dio požara u sezoni odgovoran je ljudski faktor

Vijesti 02. kol 202218:38 > 18:43
N1

Požar na području Podi kod šibenske Dubrave pod nadzorom je vatrogasaca te je jedan dio snaga usmjeren na gašenje požara na Vodičkoj obilaznici. Uz vatrogasce kojih je na ovom požaru 74 s 26 vozila, požar gase četiri kanadera i tri Air Tractora, priopćila je HVZ. O stanju na požarištu razgovarali smo s Danijelom Miletom, načelnikom Stožera Civilne zaštite grada Šibenika.

Situacija je mnogo bolja nego prije sat vremena – možemo reći da je požar pod kontrolom, kazao je.

“Tome možemo zahvaliti zračnim snagama. Požar nije ugašen, no bit će dobro dok su tu avioni. Vatrogasci će tijekom noći imati velik zadatak držati plamen pod kontrolom i kako oni kažu – dogašavaju. Važno je da ono što je sada pod kontrolom tako i ostane”, kazao je Danijel Mileta.

Kuće više nisu u opasnosti

Miris paljevine osjetit će se i narednih dana, dodao je.

“Kuće više nisu u opasnosti, no dok se i zadnji plamen ne ugasi nije gotovo. Ipak, možemo reći da je bolje nego što je bilo”, rekao je Mileta.

N1

Požar koji se sada gasi ne može se usporediti s požarom kod Zatona od prije nekoliko tjedana.

“Sve zračne snage koje su bile dostupne sada gase požar na ovoj lokaciji”, rekao je.

Neki dijelovi grada su još bez struje

Dio jadranske magistrale od šibenskog mosta koji je bio zatvoren oko 18 sati pušten je u promet.

PROČITAJTE JOŠ

“Dio kod šibenskog kanala sada je neprohodan za plovila, lučka kapetanija onemogućava prolaz, kako bi kanaderi mogli uzimati vodu.

Neki dijelovi grada su još bez struje, ali čim se stvari stave pod kontrolu vratit će se i struja. Ona se često gasi preventivno, kako tijekom požara ne bi došlo do novih požara zbog struje”, rekao je Mileta.

Zbog odlaska na sprovod vatrogasca iz Dubrovnika, koji je u nedjelju poginuo tijekom gašenja požara, danas im je na terenu nešto manje vatrogasaca.

“Dio je ljudi otišlo na sprovod. Neke se navijačke skupine organiziraju da pomognu, ali njihova pomoć još nije potrebna. Vatrogasci moraju sve staviti sasvim pod kontrolu, pa će potom biti moguće da i netko drugi priskoči u pomoć”, rekao je Mileta.

Za dobar dio požara u sezoni krivi su ljudi

Na pitanje o tome što misli tko je odgovoran za nastajanje požara u zadnje vrijeme, bio je vrlo izravan.

“Vjerujem da je u dobrom dijelu požara koji se događaju u sezoni ključan ljudski faktor. Ovo što se sada gasi je nastalo od dva mala požara koji su buknuli u razmaku od par minuta”, kazao je Danijel Mileta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar