Devet transplantacija u samo dva mjeseca. Rudež: Izazov na sve moguće načine

Vijesti 20. ožu 202315:48 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Dr. Igor Rudež, pročelnik za transplantaciju KB Dubrava u N1 Studiju uživo govorio je o devet transplantacija organa u samo dva mjeseca.

Dr. Rudež kaže da tako veliki broj operacija nije samo medicinski izazov, već organizacijski i logistički i na sve druge moguće načine.

“Iskreno sam iznenađen s tolikom ponudom organa od strane Eurotransplanta, međutim još ugodnije sam iznenađen našim dobrim rezultatima”, rekao je dr. Rudež.

Rekao je da operacija transplantacija srca de facto počinje operacijskom obradom i stavljanjem pacijenata na listu čekanja Eurotransplanta i to obično traje mjesecima prije nego se definitivno donese odluka, prije nego se pacijent kvalificira za transplantaciju srca te da potom, ovisno o težini bolesti, slijedi vrijeme čekanja. Rekao je da je prosječno čekanje srcna na hitnoj listi za transplantaciju oko mjesec dana, a na standardnoj listi do 8 mjeseci.

“Transplantacija počinje u centru gdje se organ uzima. Od tog trena kad se od davatelja srce zaustavi imamo četiri sata vremena za prevesti srce u bolnicu. Sama tehnika vraćanja srca u tijelo traje nekih 40-45 minuta. Međutim nakon toga slijedi proces oporavka srca i postupnog odvajanja od stroja za izvantjelesni krvotok. Tako da sve skupa traje 4-5 sati koje uložimo u ozdravljenje bolesnika”, objasnio je dr. Rudeš.

Kaže da novo srce dobiju pacijenti svih godina i da pacijenti koji dobiju donirano srce su i dalje na kardiološkim, a po potrebi kardiokirurškim kontrolama. “Njihovo stanje se i dalje prati, doživotno moraju uzimati lijekove protiv odbacivanja organa, a u slučaju ponovnog popuštanja srca, jer to transplantirano srce nije vaše vlastito, i ono zna nakon nekog vremena početi pokazivati znakove zamaranja, i ako progresija tih znakova zamaranja bude izražena, tada se pacijenti znaju zakazati i za retransplantaciju. No, mi imamo bolesnika s naših lista koji kvalitetno žive nakon transplantacije 15-20 godina”, objašnjava dr. Rudeš.

A na pitanje povećava li se broj donora organa, dr. Rudeš kaže da su naši zakoni vrlo liberalni i u suštini svaka osoba koja se za života nije direktno usprotivila donaciji organa je potencijalni donor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!