Djeluje li crkva uopće preventivno na sprječavanju pojave pedofilije?

Vijesti 16. tra 202322:13 1 komentar
Ilustracija/Boris Scitar/Pixsell

Teške optužbe na račun Crkve i odnosa prema žrtvama zlostavljanja izrekla je osoba koja je i sama bila zlostavljana od jednog svećenika u Splitu. Kaže da mu je život trajno uništen, a nitko iz Crkve mu nije želio pomoći. Da je Crkva na početku kada je u pitanju istraživanje i osuda pedofilije koju su počinili svećenici tvrde i stručnjaci. O svemu se eksluzivno za N1 oglasio i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Prije 10 godina skupio je snage i prijavio višegodišnje seksualno uznemiravanje. Ovaj je mladić jedan od rijetkih žrtava kleričke pedofilije koji je o tome progovorilo javno i na sudu. U ovom trenutku ima nepravomoćnu presudu da je doista bio žrtva i dosuđeno mu je 90 000 kuna. Župa u kojoj je bio zlostavljan žalila se na presudu iako je papa Franjo zbog tog slučaja – tog svećenika otpustio iz crkve.

“Moj svaki dan je sve teži i teži, sve gori i gori. Crkva koja traži od mene i moje obitelji vjerovanje trebala je vjerovati i meni. Kad se radilo o traženju pomoći, bacili su sve na sud”, rekla je žrtva.

Upozorava kako se u pravilu žrtve odbacuje, sumnjiči, izolira, tjera u sudska dokazivanja što je mnogima previše.

“Ja sam doživio Crkvu zaista… ona se služila sa svim mogućim smicalicama u jednoj igri da dozna istinu, u drugoj igri da mene diskreditira i pretvori u kriminalca koji je traži nešto nemoguće”, rekla je žrtva.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, ujedno i na čelu crkvenog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, potvrdio je da je našeg sugovornika usmjerio na adrese u Vatikanu i Hrvatskoj i dao upute kako tražiti i dobiti naknadu za ono što je pretrpio.

No, djeluje li crkva uopće preventivno na sprječavanju pojava pedofilije i širenju informacija među vjernicima o tome kako prijaviti takva zlodjela?

U izradi su nove smjernice Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu djece, a po onim starim osnovano je povjerenstvo Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Osnovan je Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu koje radi na edukaciji i obrazovanju svećenika kako stati na kraj tom zlu.

U ožujku 2023. provode se edukacije i radionice u riječkoj nadbiskupiji među svećenicima i laicima koji su ispred crkve u doticaju s mladima i djecom.

Nažalost, nadbiskup ističe da su istrage u ovlasti pojedinih biskupija i da HBK ne raspolaže nikakvom evidencijom koliko je istraga i koliko potvrđenih slučaja pedoflije u katoličkoj crkvi uopće bilo.

“Pazite, seksualno zlostavljanje pitanje je moći, ako je pedofilija pitanje nadmoći pa se treba pozabavit raspodjelom moći u crkvi. Čim se počne u to dirati tu je priča zanimljiva jer postoje otpori”, rekla je Anna Raffai, socijalna teologinja.

Da je Crkva u Hrvatskoj na početku i ne miče se s mrtve točke kada je u pitanju istraživanje i osuda pedofilije koju su počinili svećenici – tvrde i stručnjaci.
Analizom postupaka biskupija bavila se i profesorica s Pravnog fakulteta:

“Formalno na prvi pogled kad sam analizirala odgovore, sve je bilo u redu, postoji povjerenstvo, ali u nekim biskupijama do njih se teško dođe, zakukuljen na mrežnoj stranici, široki raspon odgovora došao od potpunog ignoriranja, onemogućavanja odgovaranja do prozivanja medija i kompetentnih prozivanja iz djela biskupije”, rekla je psihologinja i sociologinja s Pravnog fakulteta Marina Ajduković.

Hrvoje Šimićević, novinar koji temu pedofilije u katoličkoj crkvi prati godinama – izražava sumnju da će do promjena doći – možda malih, ali tektonskih nikako:

“Vatikan mora potaknuti Katoličku crkvu u Hrvatskoj da napravi radikalno istraživanje svih prethodnih slučajeva, napraviti ozbiljna izvješća, imenovati pedofile i zlostavljače i kazniti biskupe i adekvatno moralno i financijski kompenzirati žrtve. Ja vjerujem da se to neće dogoditi”, rekao je novinar tjednika Novosti Hrvoje Šimićević.

Ipak tek treba vidjeti hoće li se i Crkva u Hrvatskoj povesti za dobrim primjerima drugih Katoličkih Crkvi u inozmenstvu koje su ovaj problem krenule sustavno i proaktivno rješavati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare