DSV za N1: U roku dan ili dva raspisat ćemo novi javni poziv

Vijesti 25. ožu 202116:17 > 16:27 0 komentara
N1

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković za N1 je potvrdio kako će novi javni poziv za izbor predsjednika/predsjednice biti raspisan u vrlo kratkom roku.

“Državno sudbeno vijeće danas je zaprimilo dopis koji je potpisao predstojnik Ureda predsjednika RH koji ima ovlast u ime predsjednika nas izvijestiti da traže novi javni poziv. Poslao sam svim članovima DSV-a taj dopis i mi ćemo u roku dan ili dva raspisati novi javni poziv gdje ćemo pozvati sve zainteresirane kandidate da se jave na taj poziv.

VEZANE VIJESTI

Meni je svjedno hoće li rok za prijavu biti 15 ili 30 dana. Dobit ću očitovanje od članova DSV-a i raspisat ćemo na brzinu javni poziv. Sigurno se raspisuje.

Po stavu DSV-a jedino predsjednik Republike može tražiti raspisivanje novog javnog poziva ili u njegovo ime njegov predstojnik Ureda. Ne mogu ni Sabor niti pojedini saborski zastupnik”, poručio je Mliković.

Milanović danas uputio dopis DSV-u

Podsjetimo, iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske objavili su danas da su poslali novi dopis Državnom sudbenom vijeću.

“Poštovani gospodine predsjedniče Državnog sudbenog vijeća,

dopisom od 18. veljače 2021. godine dostavili ste Predsjedniku Republike „prijave kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća“.

Po uputi i ovlaštenju Predsjednika Republike, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Predsjednik Republike, kao što je to i javno priopćio u više navrata, neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednu od osoba čije ste prijave dostavili svojim dopisom od 18. veljače 2021. godine.

2. Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa Državno sudbeno vijeće, ni na koji način ne uređuje komunikaciju Predsjednika Republike s Državnim sudbenim vijećem. Štoviše, Zakon o sudovima ne uređuje ni situaciju u kojoj Predsjednik Republike ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva.

3. Stavak 2. članka 94. Ustava Republike obvezuje Predsjednika Republike da se brine „za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti“. Stoga, želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Predsjednik Republike predlaže Državnom sudbenom vijeću:

a) žurno ponoviti javni poziv osobama koje bi željele obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda,

b) skratiti vrijeme trajanja poziva na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv”, stoji između ostalog u Milanovićem dopisu DSV-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!