Dugoročna prognoza: Pogledajte kakvo nas ljeto čeka

Vijesti 04. lip 202118:47 > 19:11 3 komentara
N1

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević donosi dugoročnu prognozu za ljeto.

Iako su se temperature zraka i danas poprilično približile brojci 30 u dolini Neretve i na širem području Knina, sutra će biti još koji stupanj toplije, Na zagrebačkom području temperatura će vrlo vjerojatno doseći visokih 29 stupnjeva.

Osjet ugode

Osjet ugode, odnosno naš dojam sutra će biti da je vruće. Osjet ugode je pokazatelj temperature zraka kako je naše tijelo subjektivno osjeća i ovisi o nizu meteoroloških (prije svega strujanje i vlažnost zraka) i nemeteoroloških čimbenika, poput odjevenosti, stoga se sutra Zagrepčanima preporučuje laganija odjeća.

N1

Temperature mora

Aktualne temperature mora kreću se oko 20 stupnjeva. Najtoplije je oko područja Mljeta, gdje je temperatura oko 23 stupnja.

More se ipak sporije grije od kontinanta stoga mu će mu trebaati još malo da dosegne temperature ugodnije široj populaciji.

N1

Val topline

Zahvatio nas je val topline. Toplina se sa smjera JZ, područja Sjeverne Afrike, premješta prema našem području, stoga će i sutra diljem Hrvatske biti ljetni dojam.

Vjerojatnost za nestabilnosti povećava se već u nedjelju, osobito u zapadnim područjima zemlje gdje bi poslijepodne i navečer moglo biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. U nedjelju je lokalno moguće i nevrijeme. Imate li velike planove, iskoristite subotu ili nedjelju prijepodne.

Dugoročna prognoza

Prema AccuWeatheru, linija fonti ipak bi se postupno pomicala sjevernije od naših krajeva što bi otvorilo prostor sušnijim, ali i toplijim prilikama u svim ljetnim mjesecima.

I Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) kaže da se i u lipnju i u srpnju i u kolovozu osjeća pozitivno ljetno odstupanje u odnosu na višegodišnji prosjek. Vjerojatnost je veća u srpnju i kolovozu.

N1

Što se oborina tiče, ljetni mjeseci trebali bi biti nešto sušniji ili bi količina oborine trebala biti oko one prosječne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare