Ekolog o poplavama: Svi su krivi osim onih koje plaćamo, a to su Hrvatske vode

Vijesti 18. svi 202321:15 2 komentara
Čitatelj N1

Saborska oporba u četvrtak je ustvrdila kako su poplave rezultat klimatskih promjena ali i da vladajući ne čine dovoljno kako bi se one spriječile, istaknuvši da bi se više trebalo ulagati u sustav Civilne zaštite. Istaknuli su da su poplave rezultat kombinacije klimatskih promjena i ljudskog nemara. VIše o obrani od polava u Newsnightu govorio je biolog i ekolog Tibor Mikuška.

Rekao je da nije iznenađen sa ovakvim slikama i optužbama. “U principu kod ovakvih događaja, kod štetnih poplava, pogotovo kod ovakvih predvidih događaja imamo uobičajeni postupak prebacivanja odgovornosti i svaljivanja krivice na druge i uvijek su svi drugi krivi konzervatori, ekolozi ili lokalno stanovništvo, klimatske promjene ili dragi Bog”, kaže Mikuška. “U biti svi su krivi osim onih koje plaćamo za gospodarenje vodama, a po zakonu o vodama to su isključivo Hrvatske vode”, rekla je Mikuška.

Na pitanje jesu li “zelene” udruge stopirale izradu bilo kakvog objekta za obranu od poplava Mikuška kaže da zelene udruge to nisu nikad napravile. “Zelene udruge nisu protiv objekata obrane od poplava, pogotovo kad je riječ o zaštiti od ljudskih života i dobara”, ističe Mikuška.

“Međutim, zelene udruge jesu stopirale nekoliko projekata koji su se planirali pod izgovorom izrade objekata od obrane od poplava, iako je bila riječ o lukrativnim poslovima koji bi samo štetili prirodnim dobrima i područjima koji su služili za pretakanje novaca poreznih obveznika u privatne džepove”, kaže Mikuška i za primjer daje projekt iskapanja pijeska na Dravi uzvodno kod Osijeka.

“Rijeke trebaju poplavne prostore”

Rekao je kako se zaštita prirode i obrana od poplava više nisu ili-ili pitanje. Rekao je da je čovjek svojim utjecajem na okoliš rijekama uskratio poplavne prostore u koje je rijeka može otići. “Znači ono što smo mi napravili rijekama, da smo ih kanalizirali, oteli prostor, koji rijekama treba. A to su pravi recepti za katastrofu”, kaže Mikuška i nastavlja da smo i taj prostor onda i naselili i urbanizirali pa nas čudi potopljeni stadion u Karlovcu.

“Kod nas je česta praksa da ne zna ljevica što radi desnica, pa onda imate tvrtku kao što su Hrvatske ceste koja gradi autocestu Zagreb-Sisak, pa uz nju zatrpaju sve vodotoke kojima se voda s povlačila viših terena ocjeđivala prema Turopolju, i onda gle čuda eto poplave tamo gdje nikad nije bila, iako je poznato da je to netko trebao pogledati i reći da se mora napraviti dovoljno propusta da voda može proći ispod autoputa”, rekao je Mikuška.

Rekao je da je najbolji način obrane od poplava taj da se rijekama ostavi dovoljno prostora gdje se one mogu izliti te da postoje karte iz Austrougarske koje jako dobro pokazuju koliko koja rijeka treba prostora.

“A tome svjedoče naselja u Baranji koja su napravljena na rubu polavne doline gdje ih voda nikad nije mogla dohvatiti”, Mikuška.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare