Električni autobus stiže na testnu vožnju zagrebačkim ulicama

Vijesti 06. lis 202322:42 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Prateći energetske i ekološke trendove Zagrebački električni tramvaj (ZET) do sredine listopada testirat će baterijsko-električni gradski autobus na šest redovnih autobusnih linija.

Osim što je niskopodni, električni autobus opremljen je klimatizacijskim sustavom, video nadzorom, USB priključcima u putničkom prostoru, kao i rampom za olakšani pristup osobama s invaliditetom.

Vozilo je također opremljeno sustavom za kontrolu mrtvog kuta, kamerom za vožnju unatrag, kao i sustavom za prikaz ograničenja brzine. Pogoni ga elektromotor snage 310 kW, a predviđena je i mogućnost brzog punjenja putem pantografa.

Osim doprinosa ekologiji, dodatne prednosti takvog vozila su tiši rad, kao i manje vibracije unutar vozila, čime se pridonosi i udobnosti putovanja, izvijestili su iz ZET-a.

Također, smanjeni su troškovi održavanja, budući da takvi autobusi ne zahtijevaju servisiranja uobičajena za ona na fosilna goriva.

Zagrepčani su se jučer i danas mogli voziti 13-metarskim električnim autobusom, koji ima 37 sjedećih i 29 stajaćih mjesta, a u subotu i nedjelju vozit će od Ljubljanice do Jaruna. Idući tjedan autobus će ulaziti u druge redovne linije, a njegova testna vožnja završava u petak, 13. listopada.

U ZET-u kažu da testiraju baterijsko-električni autobus radi upoznavanja novih tehnologija i njihove buduće primjene u javnom gradskom prijevozu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!