Tomislav Sokol: Bez zaštite industrije nema europskog načina života

U N1 Studiju uživo iz Strasbourga se javio hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol. Analizirao je govor šefice Europske komisije Ursule von der Leyen o stanju Europske unije te ključne poruke koje je poslala.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je održala svoj posljednji govor u mandatu o stanju Europske unije.

Prošle godine glavni dio je bio posvećen ratu u Ukrajini. Ove godine je počela s mladima i obratila se njima.

Koliko obraćanje mladima ima veze s početkom kampanje za nadolazeće izbore?

“Činjenica je da će jako puno mladih dobiti pravo glasa i važno je motivirati ih da krenu na Europske izbore. Znamo da je na njima najmanja izlaznost i ukoliko želimo promovirati važnost EU, mislim da je važno da se mlade sve više motivira. Oni imaju najveće koristi od onoga što donosi EU”, kazao je.

Gospodarski put

Upitan što mu se čini ključno u porukama kada je riječ o zelenoj tranziciji i gospodarskom putu koji EU treba zauzeti u sljedećih nekoliko godina, odgovara: “Važno je da je stavila naglasak na konkurentnost. Govorila je o troškovima te tranzicije, koji ne smiju pasti na malog čovjeka. EU naravno mora pomoći i tamo gdje dolazi nova tehnologija – radnici ne smiju završiti na ulici.”

“Puno će se oštrije gledati i na uvoz jeftinih proizvoda iz Kine, koji doprinose negativno europskoj industriji jer ruše cijenu pa europska industrija ne može konkurirati”, kazao je eurozastupnik.

“Europa se mora čvršće postaviti kako bi štitila vlastitu industriju. Bez toga nema europskog načina života”, ističe.

Radna snaga i migracije

Posebno je naglašeno pitanje radne snage, a ono je vezano i uz pitanje migracije.

“Migrantski pritisci su enormni i EU se mora tu čvršće postaviti nego prije i čvrsto štititi vanjsku granicu EU”, kazao je.

“Problem je što se ništa ne može odlučiti bez suglasnosti država članica, koje različito gledaju na to pitanje. Naravno da zemlje poput Hrvatske, koje su na jednoj od najvažnijih migrantskih ruta, puno jače osjećaju taj problem i puno više žele zajedničku europsku akciju i financijsku pomoć i jačanje granice. Jako je teško naći kompromis, ali važno je što se promijenio stav u mainstreamu od 2015. Nitko više nije tako nerealan da misli da treba dopustiti veliki, nekontrolirani priljev migranata”, dodao je.

Kampanja u Hrvatskoj

Sokol naglašava da se Hrvatska mora baviti pitanjima zaštite vanjskih granica i nošenja s nedostatkom radne snage. Ističe i pitanje demografije: “Ne obnavljamo vlastito stanovništvo i moramo se boriti protiv toga i jačati obiteljsku politiku te pomiriti obiteljski i poslovni život”, kazao je.

“Važno je da govorimo o onome što građane zanima i štitimo njihove interese”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.