Evo gdje se sve u subotu očekuju temperature oko 40 stupnjeva

Vijesti 22. srp 202212:40 > 14:45 0 komentara

Naša meteorologinja Tea Blažević u N1 Studiju uživo komentirala je drugi ovogodišnji toplinski val u kojem se nalazimo, koliko će još trajati, ali i što možemo očekivati u nastavku ljeta.

Temperature će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći 40 ili 41 stupanj, no teško da ćemo doći do povijesnog maksimuma od 42,8°C izmjerenog 1981. u Pločama, ističe Tea Blažević.

VEZANA VIJEST

Već danas je na snazi opasnost od toplinskog vala, za kninsko i riječko područje. “Čini se da bi Rijeka mogla sutra srušiti svoj srpanjski rekord, koji je izmjeren 40 za tu postaju”, kaže Blažević.

Vrhunac toplinskog vala je sutra, a sutra će opasnost biti i na području Splita i u kopnenim područjima Zagreba i Karlovca. Osim Rijeke, visoke temperature od 40 stupnjeva mogle bi se doseći i u Đakovu, Gradištu, Našicama, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Kninu.

N1

Opasnost ne prijeti samo od vrućina. “Toplinski valovi u kombinaciji s dugotrajnom sušom vuku ekstremnu opasnost od šumskih požara. Situacija je slična, sve snage su u pripravnosti”, rekla je.

Hrvatska vatrogasna zajednica slikovito je u infografici prikazala promjene koje se događaju. Primjerice, u odnosu na prošlu godinu imamo 250 posto više opožarene površine, više od 70 posto više požara raslinja i više od 70 posto više ozlijeđenih osoba.

Hrvatska vatrogasna zajednica

“Ekstremi su sve češći i, nažalost, sve duže će trajati”, naglašava Blažević.

Govoreći o danima koji dolaze, otkrila je: “Osvježenje stiže u danima vikenda. Mogući su lokalni pljuskovi, a sredinom idućeg tjedna očekuje se brza hladna fronta pa će se osjetno spustiti temperature. Na nekim područjima će se možda prepoloviti i to je onda kraj drugog ovogodišnjeg toplinskog vala. Treba računati na burne reakcije atmosfere te izraženije grmljavinske pljuskove i tuče.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!