Fižulić otkrio koliko mandata mora osvojiti Plenković: Ako ne uspije, to je njegov politički kraj

Vijesti 20. ožu 202410:04 0 komentara

Kolumnist Telegrama i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u N1 Novom danu s Tihomirom Ladišićem komentirao je koliko će ekonomske teme biti bitne u već turbulentnoj kampanji.

Cijene, inflacije, plaće, mirovine… inače bi bile normalne teme, o kojima će se pričati i u prvoj N1 debati, ali trenutno je u fokusu ipak nešto drugo.

“Do prije dva mjeseca izgledalo je kao da će to biti lagana šetnja za vladajuće, u kojoj će šetati od mjesta do mjesta i pričati o svojim uspjesima, dok bi oporba govorila o korupciji, inflaciji i neefikasnosti države. Sad je sve okrenuto naglavačke jer imamo duel Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, a sve ostale stvari koje su važne za život hrvatskih građana potisnute su u drugi plan”, rekao je Fižulić pa nastavio:

“Hrvatska ima četiri segmenta društva, jedan na koji se može utjecati u svakom trenutku, koji je vezan uz vladajuću stranku i klijentelistički; drugi segment su oni puni gnjeva, očaja, bijesa i koje je u potpunosti preuzeo Milanović; treći segment su oni protiv HDZ-a, koji traže svoje mjesto u okviru ovakvog društvenog modela u kojem Hrvatska živi jer shvaćaju da je ovako glomazan HDZ opasan za demokraciju; i četvrti su oni koje politika ne zanima.”

N1

Ipak, Fižulić vjeruje da će se to sve ispuhati jer je još dosta vremena do izbora.

“Osim ako Milanović ne da ostavku, tad bi se dinamika opet promijenila.”

Ustavni sud je odlukom o Milanovićevoj kandidaturi svakako utjecao na dinamiku.

“Njome je zapravo porasla Milanoviću jer je kroz to postao žrtva sustava i HDZ-a. Većina građana ionako Ustavni sud doživljava kao produženu ruku politike, odnosno, u ovom slučaju – HDZ-a. Ne morate se slagati s načinom na koji Milanović govori, ali su one, nažalost, istinite”, objasnio je Fižulić.

Važne teme su se izgubile, kao Ivan Turudić, upravljanje javnim poduzećima, EPPO…

“Zoran Milanović je napravio što je htio, postao je čovjek oko kojeg se vrti kompletna kampanja, a SDP-u je porastao rejting i puno manje mu je potreban kobasičasta koalicija. Izborna utrka postala je izjednačena i ako gledate unatrag, vrlo je vjerojatan rezultat koji smo imali 2015., kad je bila utrka Milanovića i Tomislava Karamarka, s tim da Milanović ima prednost jer dolazi kao oporba. Ako se Plenkoviću dogodi da ne dobije 55 mandata, njegova politička karijera je završena. Milanović je promijenio dinamiku i vjerojatno krajnji rezultat izbora”, smatra bivši ministar gospodarstva.

Mogući problem za Milanovića jest što se okružio ljudima iz svoje vlade, kojima ljudi nisu bili zadovoljni. A tu su i loši rezultati u njegovom mandatu.

“Onaj dešperantni i bijesni dio hrvatske javnosti želi da HDZ ode, ne zanima ih to. Plenković dok priča o lošim rezultatima Milanovićeve vlade zanemaruje inflaciju, a i tad se svijet oporavljao od velike krize. Zato Plenković ne uspoređuje što se događalo u istočnoeuropskim zemljama, koje su bolje od Hrvatske. A i sad smo u situaciji kad imamo siromaštvo kod onih koji prije nisu bili siromašni, sve zbog inflacije. To je problem pa priča o rekordnom BDP-u ne možete plasirati tom dijelu građana, koji živi lošije nego prije pandemije. Kupovna moć im je manja, bez obzira na sve mjere”, zaključio je Goranko Fižulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!