Glas poduzetnika: Tražimo raspuštanje Stožera i otvaranje svega, dosta je

Vijesti 11. lip 202114:30 > 14:38 3 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Glas poduzetnika zatražio je raspuštanje Stožera i otvaranje svega, objavio je šef udruge Hrvoje Bujas.

Bujas je istaknuo da je UGP još u svibnju poslao dopis s istim zahtjevom, a sada traže isto.

Podsjetimo, Glas poduzetnika petog svibnja poslao je otvoreno pismo šefu Stožera Davoru Božinoviću u kojemu je tražio potpuno otvaranje svega od 15. svibnja. To se nije dogodilo.

“Vidimo da se sada sve polako otvara, ali opet vidimo i veliku nepravdu. Restorani mogu raditi unutra, kafići ne smiju. Ne vidimo dokle to ide, ne vidimo čemu sve to. Diskriminacija mora prestati. Naravno da moramo biti oprezni s mjerama, naravno da moramo prati ruke, nositi maske, držati distancu, ali što se tiče poslovanja, nema potrebe za ikakvim tipom mjera”, rekao je Bujas za Index.

“Stožer je odradio funkciju, vrijeme je za nove ljude”

Traže i raspuštanje Stožera.

“Stožer je odradio svoju funkciju, vrijeme je za nove ljude. Mi smo poslali dopis u svibnju, kasnije vršili razne pritiske na vladu i Stožer, međutim ništa se nije promijenilo. Sada nam je dosta”, kaže naš sugovornik.

Što su tražili u svibnju?

Njihovo otvoreno pismo Božinoviću prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine Božinović,

udruga Glas poduzetnika obraća Vam se u ime gotovo 17.000 članova koji traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana. Budući da je situacija s virusom covid-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 3. svibnja istaknuo da je ‘završen treći val te da je sve manje zaraženih, smatramo da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima.

Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad”, poručuje Glas poduzetnika.

“Otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja 2021. godine

Poštovani gospodine Božinović, udruga Glas poduzetnika obraća Vam se u ime gotovo 17.000 članova koji traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana.

Budući da je situacija s virusom covidom-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 3. svibnja istaknuo da je ‘završen treći val te da je sve manje zaraženih, smatramo da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima.

Vrijeme je da se poduzetnicima koji organiziraju vjenčanja, sajmove i događanja te ugostiteljima dozvoli rad i u zatvorenim prostorima

Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad.

Smatramo da se od 15. svibnja treba dopusti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru te da se treba dozvoliti održavanje vjenčanja i sajmova uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Poduzetnici i obrtnici kojima je ograničen ili zabranjen rad u zatvorenim prostorima zahtijevaju od Nacionalnog stožera civilne zaštite jasan plan otvaranja i upute kojima se mogu voditi.

Niti jedna tvrtka ne može opstati u neizvjesnosti niti planirati svoje poslovanje u ovakvim uvjetima.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna, smatramo da je vrijeme da se poduzetnicima koji organiziraju vjenčanja, sajmove i događanja te ugostiteljima dozvoli rad i u zatvorenim prostorima. Naravno, uz upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje i opstanak

Osim toga, moramo Vas podsjetiti i na situaciju u event te kulturnoj industriji. Mnogobrojne europske države predstavile su početkom godine planove otvaranja event i kulturne industrije.

Nažalost, Hrvatska još uvijek nema nikakav plan, a poduzetnici i njihovi zaposlenici prepušteni su sami sebi. Neizvjesna situacija utjecat će ne samo na event i kulturnu industriju, već i na turizam koji je okosnica hrvatskog gospodarstva.

Budući da niste objavili plan Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodite u pitanje rezervirane turističke aranžmane kao i buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati.

Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje te opstanak poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj.

Stoga smatramo da je otvaranje gospodarstva u svibnju ključan potez. Moramo istaknuti i da Vlada Republike Hrvatske nije osigurala nadoknadu fiksnih troškova za sve djelatnosti koje bilježe veliki pad prometa te da nema osiguranih financijskih sredstava u fondu za oporavak, što znači da poduzetnike čeka vrlo izazovno i neizvjesno vrijeme.

Nadamo se da ćete uvažiti naše zahtjeve

Nadamo se da ćete uvažiti zahtjeve naših članova koji samo žele raditi i doprinositi svojim radom društvu.

S poštovanjem,

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare