Glavaš prijetio Šeksu smrću?

Vijesti 12. lis 202309:53 0 komentara
Marko Mrkonjic / Pixsell / ilustracija

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks koji se povukao iz aktivne politike i samo formalno ima status savjetnika premijera našao se na meti ozbiljnih prijetnji s kojima se, doznaje Jutarnji list, dulje od mjesec dana bave policija i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

O prijetnjama Šeksu nitko ne želi javno govoriti, ali neslužbeno doznajemo kako dolaze od Branimira Glavaša, koji i dalje smatra da je upravo Šeks nalogodavac kaznenog postupka koji se protiv njega vodi već dva desetljeća zbog ratnih zločina nad osječkim civilima srpske nacionalnosti počinjenih 1991. godine, pipe dnevnik u broju od četvrtka.

Prenesena poruka Glavaš godinama ima Šeksa “na zubu” i kontinuirano ga na društvenim mrežama naziva “udbašem” koji mu je namjestio suđenje, no stvari su eskalirale prije nekoliko mjeseci, kada je Šeksu prišao osječki odvjetnik iz Glavaševa kruga i prenio mu poruku.

Prema našim izvorima, Glavaš je poručio “da će ubiti nalogodavca Šeksa, ali i izvršitelje”, u koje navodno spada i Vladimir Faber koji je bio šef osječke policije u vrijeme kada je otvorena istraga za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Glavaš je u vrijeme počinjenja zločina bio na čelu Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i po zapovjednoj ga se odgovornosti optužilo za zločin nad dvojicom civila zatvorenih i mučenih u garažama kod Sekretarijata (jednog su natjerali da pije kiselinu iz akumulatora), te za slučaj protupravnog uhićenja, mučenja i ubojstva sedam civila čija su tijela s rukama sputanima selotejpom na leđima nađena u Dravi.

Godine 2005. počelo je objedinjeno suđenje za ova dva slučaja, a 2008. je prvi put osuđen na 10 godina zatvora, što mu je Vrhovni sud smanjio, ali je Glavaš već pobjegao u Hercegovinu pa je tamo odslužio više od pet godina kazne. Ustavni sud je 2017. ukinuo pravomoćnu presudu pa je proces krenuo iznova i doživljavao obrate.

Početkom godine Glavaš i ostali optuženici (dvojica su u međuvremenu umrla) opet su se izjašnjavali o krivnji. Na suđenju, za koje je danas medijski interes bitno manji nego što je bio prije deset godina, ponovo se ispituju svjedoci, pa tako i tadašnja Glavaševa tajnica Gordana Getoš Magdić.

Prema upućenima, Getoš Magdić je u novome postupku dala iskaz koji pobija navode dvojice Glavaševih svjedoka, što Glavaš nije dobro primio, pa joj je navodno u pauzi suđenja zaprijetio da mora svjedočiti u njegovu korist.

Naši sugovornici kažu da je prijetnju iz sudskog hodnika iznijela u sudnici te da je to uz burne Glavaševe reakcije ušlo u sudski zapisnik. Upućeni u tijek ponovljenog procesa kažu da je Krunoslav Fehir (bio je krunski svjedok) Glavaša tužio za klevetu i prije mjesec, dva dobio presudu, što je Glavaša dodatno uzrujalo.

U istrazi o prijetnjama policija i tužitelji trebaju utvrditi njihovu istinitost, ali i ozbiljnost. Naši sugovornici kažu da ih je Šeks doživio ozbiljno, tim prije što je neprestano meta Glavaševih objava na Facebooku, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!