Glavni ravnatelj policije kao dužnosnik godinama uz plaću uzimao i naknade za obične policajce. Kažnjen je

Vijesti 08. pro 202321:14 1 komentar
Sime Zelic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je ravnatelja policije Nikolu Milinu zbog primanja naknada na koje nije imao pravo. Utvrđen je sukob interesa, odnosno kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa te je Milini izrečeno 600 eura novčane kazne i opomena. Dvije kazne dobio je jer od lani vrijedi novi zakon. 

U pitanju je odluka Povjerenstva o prijavi Sindikata policijskih službenika od prije nekoliko godina. Sindikat je tada prijavio glavnog ravnatelja zbog primanja naknada iz kolektivnog ugovora za policijske službenike, što, budući da je istovremeno i državni dužnosnik ne smije. Iako su i mediji u više navrata nakon ove prijave pitali MUP što planira poduzeti oko Milininih primanja, iz odgovora se dalo zaključiti da im ne pada na pamet ništa mijenjati.

Sindikat je upozorio da Milina kao državni dužnosnik nema pravo na određene pogodnosti iz kolektivnog ugovora poput božićnice ili regresa, no kao policijski službenik to pravo ima. Zbog korištenja pogodnosti oba zakona, Sindikat policijskih službenika prijavio je Milinu i USKOK-u.

Sindikat je u prijavi naveo da si je glavni ravnatelj policije na ovaj način od 2017., kada je prvi puta imenovan, pribavio oko pola milijuna kuna imovinske koristi. Upozorili su i da je Milinina plaća veća od plaće premijera Andreja Plenkovića. Razlog su upravo prava koja ima kao policijski službenik.

U međuvremenu je Milina dobio i drugi mandat na čelu hrvatske policije.

Iz MUP-a su ranije objašnjavali kako nema ništa sporno u tome da se glavni ravnatelj policije nalazi i na popisu dužnosnika i na popisu policijskih službenika. Uvjeravali su kako se na njega primjenjuju isključivo Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima na kojima svoja prava temelje policajci.

“Svaki glavni ravnatelj policije imenovan od 2011. na ovamo, a u pitanju su njih petorica, uz činjenicu da je bio državni dužnosnik bio je i policijski službenik te je imao ovlasti, prava i obveze koje iz toga proizlaze. Nema dvojbe da glavni ravnatelj policije, kao policijski službenik, ostvaruje prava ugovorena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike”, objašnjeno je iz MUP-a RH.

Sam Milina objasnio je kako prema Zakonu o policiji on ne smije biti član političke stranke, ima pravo pristupati klasificiranim podacima i obavljati policijske poslove, koje i radi.

“Nisam utjecao na primanje navedenih naknada, nego ih primam kao i svi policijski službenici prema Kolektivnom ugovoru. Primali su ju i ravnatelji prije mene. Ako takve naknade primaju ravnatelji bolnica koji rade kao liječnici, ima pravo i ravnatelj policije koji radi kao policijski službenik”, pravdao se Milina pred Povjerenstvom dodajući kako bi, ako bi mu se ukinule naknade, neki nižerangirani policajci imali veće plaće od njega.

Povjerenstvo je na kraju utvrdilo da je Milina punih sedam godina nezakonito primao božićnice, darove za djecu i regres. Lani je dobio i jubilarnu nagradu. Ukupno je nezakonito dobio gotovo 3.300 eura. Cifru od pola milijuna kuna koju je spominjao sindikat, a riječ je osim naknada i o visokoj ravnateljskoj plaći, Povjerenstvo nije dokazalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare