Gotovo dvije godine od potresa na Baniji nije izgrađena nijedna zamjenska kuća

Vijesti 27. kol 202219:25 1 komentar
N1

Godinu i osam mjeseci prošlo je kako je razoran potres pogodio područje Banovine i zavio u crno tisuće obitelji koje su ostale bez domova. Tisuće njih će dočekati i nadolazeću zimu u kontejnerima. Na rubu su svih snaga, zabrinuti, neki od njih teško bolesni. Govore kako imaju sve manje nade da će uskoro useliti u svoje domove.

Uvjeti za život nedostojni čovjeka. Tako živi 75-godišnja Draga, onkološka pacijentica. U kontejneru, sama, s 1300 kuna mirovine. Nakon godinu i osam mjeseci od potresa država nije bila sposobna srušiti joj kuću da bi nova, financirana donacijama, mogla biti postavljena.

Vijesti ne gleda jer joj je muka od praznih obećanja. U očaju kaže da joj je žao što je prije potresa bila otišla iz Majskih Poljana.

Država na Baniji još nije izgradila nijednu kuću, pa će skoro 5 tisuća ljudi i nadolazeću zimu provesti u kontejnerima. Sve vrijeme humanitarka i dogradonačelnica Gline neumorno pomaže ljudima i traži rješenja.

Prema podacima Vlade, do 24. kolovoza obnovljeno je 3.280 obiteljskih kuća, samoobnovljena su 952 objekta, a radovi se izvode na 695 kuća. Gradi se 12 višestambenih zgrada te samo 76 zamjenskih kuća.

Brojali ovako ili onako, činjenica je da godinu i osam mjeseci nakon potresa na cijeloj Banovini nije izgrađena ni useljena niti jedna zamjenska kuća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare