Grbin: Ostao sam u šoku jer je Petric ostao ravnatelj SAFU-a

Vijesti 12. stu 202109:25 > 11:13 3 komentara
N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u Novom danu gdje je komentirao aferu u kojoj su uhićeni bivša ministrica Gabrijela Žalac i još tri osobe, kao i situaciju s koronavirusom i druge aktualne teme.

Komentirajući izjave iz HDZ-a da su posvećeni rješavanju korupcije, Peđa Grbin je rekao: “Ured europskog javnog tužitelja predviđen je ugvoorm sklopljenim prije 14 godina, to nije stvorio HDZ, ugovor je sklopljen prije nego je Hrvatska postala članica EU. Ta odluka je došla iz EU, Hrvatska je samo primjenjuje u praksi.”

VEZANE VIJESTI

Smatra da je cijeli slučaj izrazito kompromitirajući za Hrvatsku prema Europi:

“Izuzetno je kompromitirajuća situacija, a još više je kompromitirajuće kad je objavljeno izvješće sa zatvorene sjednice Vlade. Ostao sam u šoku jer je Petric ostao ravnatelj SAFU-a. U pritvoru je, protiv njega se vodi kazneni postupak, a on je na čelu agencije koja je središnja točka za apsorpciju europskog novca. To je najveći skandal cijele priče. Ajmo se praviti da nitko ništa nije znao, jučer su itekako znali, a ostavili su ga na čelnom mjestu, to pokazuje tu nultu stopu tolerancije prema korupciji u HDZ-u.”

“Agencija zadužena za provođenje postupaka koji trebaju donijeti milijarde Hrvatskoj. Na čelu je osoba u pritvoru koja ne može raditi posao, a Vlada je ne razrješuje dužnosti, to pokazuje nesposobnost Vlade, sve će stajati zbog toga iako i ovako debelo kasnimo”, dodao je.

Kaže da o tempu razvoja ove situacije nema govora: “Jučer je objavljeno priopćenje što im se stavlja na teret, jasno je da se to preklapa s onim o čemu su mediji pisali prije dvije godine. SDP je bio pokrenuo postupak za opoziv gđe Žalac, priča oko nje nije ništa novo, sve se to znalo i to je najveća tragedija. Dvije godine su činjenice bile javno poznate, netko je samo trebao raditi svoj posao, a onda se pojavio Ured tužitelja i hrvatska vlast na njih ne može imati utjecaj. Gđa Laptoš je prilikom preuzimanja dužnosti rekla da je Ured europskog tužitelja povukao oko 22 predmeta na kojima će raditi i nadam se da će sloboda koju imaju u radu, dovesti do toga da korupcijske afere se konačno počnu rješavati.”

SDP traži osnivanje Istražnog povjerenstva: “Središnja agencija za ugovaranje mora biti neovisno, stručno tijelo. Oni trebaju biti tu da s hrvatske strane osiguraju da se s europskim novcem ne mulja, da sve bude po zakonu. Iz ovog primjera je vidljivo da Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) nije radila kako je trebla raditi. Postavlja se legitimno pitanje je li u pet godina Petric napravio ovaj jedan jedini propust ili je to ustaljena praksa. To želimo otkriti. Ako se pokaže da je ustaljena praksa, onda Povjerenstvo treba osigurati da se to ne događa.”

Kaže da mehanizmi kontrole očito ne funkcoiniraju: “Glasali smo o Zakonu o obnovi, SDP je bio sudzržan jer su podignuti pragovi za javnu nabavu, a kod obnove javnih zgrada maknuta je tehnička i financijska kontrola. Kad to HDZ radi, meni to zvoni na uzbunu. Nikako ne funkcioniraju mehanizmi, to treba mijenjati. SAFU je jedna od tih točaka koji treba provoditi nadzor i kontrolu, oni to očito ne rade.”

Grbin ističe da nema posebnu mržnju prema HDZ-u: “Samo je jedna stranka u Hrvatskoj osuđena za korupciju. Nema tu mržnje, dapače, žalostan sam što moramo razgovarati o ogromnoj korupcijskoj aferi i posljedicama umjesto da pričamo o tome kako osigurati da se Hrvatska bolje nosi s covidom. Zbog ovakvih afera ne možemo posvetiti energiju unaprijeđenju društva.”

Mjere vezane uz konkretan datum

Dotaknuo se uvođenja covid potvrda u širu upotrebu:

VEZANA VIJEST

“Zastupnik Hasanbegović priča gluposti, veći problem je činjenica da je jučer pučka pravobraniteljica morala reagirati jer pravila i odluke nisu u stanju organizirati kako treba. Razgovarao sam s gradonačelnicima, svi su ludi jer nemaju pojma kako to provesti u praksi. Godinu dana i više tupimo Vladi da počne mjere objavljivati na vrijeme da se ljudi mogu pripremiti. Čini mi se da su mjere vezane opet uz konkretan datum, 18.11., kako bi se osiguralo da stupe na snagu nakon tog datuma neovisno koliko će to novih oboljenja i novih mrtvih donijeti.”

“Odluke su se trebale donositi u Saboru, donosile bi se na vrijeme građani bi čuli za i protiv tih mjera. Bilo bi bolje da je išlo kako je predviđeno Ustavom, no Ustavni sud je nažalost dao amen ovom načinu rada”, rekao je komentirajući Stožer.

Prokomentirao je i odnos predsjednika Zorana Milanovića i ministra Marija Banožića: “Najgore što bi se moglo dogoditi jest da Banožić nastavi politički kadrovirati u vojsci. I iza njega pomalo izlaze afere van, čini mi se da on broji dane do odlaska.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare