Hanžek: Do iduće zime bilo bi realno očekivati 400-500 novih kuća na Baniji

Vijesti 25. sij 202213:12 > 14:58 2 komentara
N1

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek bio je gost N1 Studija uživo i govorio o obnovi kuća na Baniji.

Na početku je iznio podatke o oštećenim kućama.

“Mi imamo 8400 kuća označenih žutom naljepnicom a 4800 crvenom. Kad zbrojimo ta dva broja dolazimo do 13 tisuća. U ovom času imamo već gotovo 500 odluka”, rekao je Hanžek.

VEZANE VIJESTI

Naglašava da je obujam obnove ogroman.

“U završnoj smo fazi pripreme, koliko god to nekima ne zvuči vjerodostojno. Izgradnja zamjenskih kuća počinje ovih dana. Počinje izgradnja. U prvom mjesecu započeti kopati temelje nije baš popularno. Mi za 15-ak dana počinjemo s prvim zamjenskim kućama. Mi smo krenuli prvom s najjednostavnijim, nekonstrukcijskom obnovom. U tom postupku je dovršeno više od 1200 kuća. 608 obitelji je provelo samoobnovu”, pojašnjava.

Izgradnja novih kuća

Navodi da je u ovom trenutku potpisan ugovor po javnoj nabavi za izgradnju preko 30 zamjenskih kuća.

“U tijeku su završne provedbe postupaka javne nabave po otvorenim ponudama još za 60 obiteljskih kuća. Dva paketa po 30. Naše cijene koje smo postigli su između 830 i 860 po bruto razvijenoj površini bez PDV-a. Pomanjkanje građevinskog sektora će i tu utjecati na cijenu. Realno je očekivati da će cijene rasti. Sada smo u tijeku postupka za još 90 obiteljskih kuća”, rekao je.

U ovom trenutku su 1092 zahtjeva za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, govori Hanžek i kaže da će takvih zahtjeva sigurno biti još.

“U ovom času imamo šezdesetak odluka. To znači da je stradalnik koji je prijavio ispunjava sve uvjete stanovanja, prijavio broja osoba u kućanstvu i piše se odluka”, objašnjava.

“Skratili smo odluku, odluka je jedan preliminarni akt kojim se definira pravo. Vlasnik bira tip kuće i tehnologiju izgradnje, potpisuje se ugovor s vlasnikom. U sljedećih 15-ak dana će se gradilišta na Banovini vidjeti. Prošli tjedan smo potpisali ugovor s izvođačem, primjereno je da potpisujemo ugovore s vlasnicima kad imamo ime izvođača”, dodaje.

“Sreća u nesreći Petrinje je da se naslonila na zagrebački potres”

U obnovi se, ponavlja Hanžek, govori o tisućama kuća i to nije mali zahvat.

“Tu je jedna sveobuhvatna priprema projektne dokumentacije. Sreća Petrinje u nesreći je da se naslonila na zagrebački potres. Mi imamo 500 kuća uklonjenih već. Situacija je takva i zbog obima posla i zbog svega. Mi ovdje imamo 1000 i više objekata koje moramo izgraditi”, kazao je.

Upitan koliki je rok za izgradnju kuća, odgovara: “Svaki vlasnik koji potpiše ugovor će imati pred sobom jasan rok izgradnje. Sve kuće i iznutra i izvana imaju isti nivo opremanja. Potrebno je 4 mjeseca. Početak gradnje je u sljedećih 15-ak dana, rok za izgradnju je 4 mjeseca. Četiri mjeseca je ključ u ruke gdje vlasnici mogu ući u kuću. To je za kuće s drvenom konstrukcijom. Za zidane kuće, rok je nešto duži, to je 7 mjeseci”.

Hanžek napominje da bi do iduće zime bilo realno za očekivati između 400 i 500 novih kuća na Baniji.

“Četiri godine bi bila ukupna obnova. Ovdje je bitno reći da ono čemu mi težimo, to su prioriteti onih koji žive u kontejnerima. 240 milijuna kuna imamo ugovorenih sredstava, a do danas je realizirano 60 milijuna kuna”, pojasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.