“HDZ i Crkva u velikom bratstvu, najveća zapreka što Ustav ne garantira pobačaj”

Vijesti 05. srp 202206:56 > 08:14 0 komentara
N1/ Ilustracija

Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna bila je gošća Newsnighta uživo sa Zrinjevca gdje je sinoć organiziran skup podrške ženama u SAD-u koje su zbog odluke Vrhovnog suda ostale bez prava na pobačaj.

Ovim skupom smo se naprosto simbolički htjele solidarizirati s barem polovinom žena u Americi koje su izgubile pravo na pobačaj po odluci Vrhovnog suda.

Ipak, na skupu neće biti nikoga iz američkog veleposlanstva.

“Mi smo samo individualno naše kolegice suradnice Amerikanke pozivale da se pridruže i neke su se pridružile, a na internshipu u Solidarnoj je jedna Amerikanka koja će također pozdraviti skup. Kakva neovisnost, kakvo slavlje, kakvi silni vatrometi kad se većoj polovici građanka i građani Amerike ukida jedno od temeljnih ljudskih prava”, govori Sarnavka.

Pravo na pobačaj u Hrvatskoj

Govoreći o pravu žene na pobačaj u Hrvatskoj, Sarnavka kaže da mi po svemu imamo i da je naš Ustavni sud vrlo jasno rekao da se pravo na prekid trudnoće ne može zabraniti i da je potreban novi Zakon o medicinskom prekidu trudnoće.

“Ali vidjeli smo da je u SAD-u bilo dovoljno da Trump postavi troje konzervatvnih sudaca, a i imali smo primjer nedavnog slučaja Čavajda da su fundamentalisti uspjeli ugurati ljude na ključne pozicije pa smo imali apsurd u Zagrebu da liječnici nisu htjeli obavljati prekide trudnoće”, kazala je.

Nakon slučaja Čavajda i dalje se ništa nije promijenilo, napominje onda.

“Ni gospodinu Ćorušiću koji je u etičko povjerenstvo uveo teologa i nema nikakvih konsekvenci. I dalje će naša borba za pravo na pobačaj biti itekako duga i naporna. Iako je pozitivno to što se premijer prekjučer iskazao i rekao da ne dolazi u obzir zabrana pobačaja, međutim što će nam to ako na papiru imamo dostupnost, a s druge strane liječnike koji odbijaju učiniti ono što zakon nalaže”, ističe.

Hoće li pravo na pobačaj ući u hrvatski ustav?

Sarnavka smatra da bi apsolutno bilo potrebno da pobačaj bude zagarantiran Ustavom, ali da je to stvar stranaka koje su pokrenule inicijativu.

“Mi smo u dva navrata imali SDP na vlasti i niti su kontrolirali koliko je dostupan pobačaj, niti su što učinili.Ono što je poznato, kako kažu oni koji znaju kako je nastajao naš Ustav, onda znaju da je na putu između Krka ili Brijuna do Zagreba taj članak iz Ustava izbrisan. Već se tada razmišljalo o tome kako će Katolička crkva biti velika potpora HDZ-u, što i jest. Oni su u velikom bratstvu. To je vjerojatno najveća zapreka što nije uređen ni zakon ni što mi nemamo u Ustavu zagarantirano pravo na određivanje koliko i kada će pojedina obitelj imati djece”, kazala je Sarnavka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.