Hrvatska omladina pred bankrotom: Sud traži izvješće o stečajnoj masi SOH-a

Vijesti 05. ožu 202411:03 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Trgovački sud u Zagrebu naložio je stečajnoj upraviteljici Saveza omladine Hrvatske (SOH) da u roku od osam dana podnese izvješće o stanju stečajne mase te bivše udruge kojoj je još 2016. bio zaključen stečaj te je nakon pravomoćnosti te odluke bila izbrisana iz registra.

Sudski zaključak uslijedio je nakon što je vlasnica jednog splitskog stana lani u siječnju podneskom izvijestila sud da je na njezinoj nekretnini još i sada uknjiženo založno pravo u korist Saveza omladine Hrvatske. Stoga je vlasnica tog stana predložila da se upiše stečajna masa i imenuje stečajni upravitelj kako bi mogla ishoditi brisovno očitovanje za to uknjiženo založno pravo.

No, i prije tog zahtjeva, još u siječnju 2017. sudskim je rješenjem određen upis stečajne mase Saveza omladine Hrvatske jer je u korist ”omladinaca” bila upisana hipotekarna zabilježba na stan u vlasništvu jednog Zagrepčanina.

Savez omladine Hrvatske sljednik je Narodne omladine Hrvatske koja je, kako ističu povjesničari, bila masovna obvezatna organizacija mladih u kojoj se provodila komunistička indoktrinacija, ali se i nudio oblik svojevrsnog samoorganiziranja mladih u, naravno, ”socijalistički” dopuštenim gabaritima. Od 1946. organizacijama omladine povjerene su i omladinske radne akcije, kao volonterski rad u obnovi zemlje, unutar kojega se ideološki promovirao kult rada. Od 1963. Narodna omladina u bivšoj Jugoslaviji i njezinim republikama mijenja ime u Savez omladine, a nakon 1974. u Savez socijalističke omladine Hrvatske (SSOH). U Savezu omladine tijekom 60-ih i 70-ih godina otvorio se i prostor za samostalniju djelatnost mladih što je, između ostaloga, rezultiralo i izdavanjem ”politiziranih” listova, uključivši i Polet.

Vrijedno je i istaknuti i da je adresa Saveza omladine Hrvatske, prije brisanja te udruge 2016., bila Iblerov trg 9 u Zagrebu, gdje je ujedno i sjedište SDP-a – Socijaldemokratske partije Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!