Hrvatski maslinari postigli najveći svjetski uspjeh do sada

Vijesti 27. svi 202215:47 0 komentara
Maslinovo ulje
Pixabay/Ilustracija

Na prestižnom svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja World Olive Oil Competition u New Yorku (NYIOOC 2022), hrvatski maslinari osvojili su treće mjesto po broju nagrada, a prvo po postotku uspješnosti, izvijestili su u petak iz maslinarskih udruga.

U konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja svijeta hrvatska ulja su sa 96 nagrada treća, a po postotku uspješnosti i kvalitete najbolja na svijetu.

“Treći smo na svijetu. To je najveći uspjeh do sada”, prokomentirao je voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama Tomislav Duvnjak objavljene rezultate.

U konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta, hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, osvojili su 96 odličja (69 zlata i 27 srebra) na najvećem i najrespektabilnijem ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja te zauzeli 3. mjesto ili brončanu medalju.

U odnosu na prošlu godinu osvojeno je devet medalja više.

S 112 prijavljenih ulja i osvojenih 96 nagrade Hrvatska ima najveći postotak uspješnosti (86 posto) od svih zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjem NYIOOC.

Prema hrvatskim regijama maslinarima iz Dalmacije pripalo je 55 nagrada, od čega 29 zlata i 26 srebra, Istri 38 nagrada, od čega 37 zlata i jedno srebro, a Kvarneru tri nagrade i to sva tri zlata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!