IDS: Podržat ćemo obuku ukrajinskih vojnika

Vijesti 13. pro 202213:44 2 komentara
Srećko Niketić/Pixsell

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u utorak je objavio da će njegova stranka podržati misiju obuke ukrajinskih vojnika, istaknuvši da im odluka na sadržajno ni proceduralno nije sporna nego je to za njih, prije svega, etičko i moralno pitanje pomoći zemlji koja trpi agresiju.

„Odluka je IDS-a da podržimo prijedlog odluke o misiji obuke ukrajinskih vojnika EUMAM. Vodili smo se, prije svega, onima kojima je ta misija namijenjena, zemlji koja trpi agresiju i koja se bori za svoju cjelovitost i teritorijalnu neovisnost. Za nas je to i etičko i moralno pitanje, s obzirom na recentnu povijest Hrvatske i ono što se događalo u Domovinskom ratu jer znamo koliko bi nama u tom trenutku svaka pomoć bila potrebna”, najavio je Daus na konferenciji za novinare kako će zastupnici Kluba IDS-a glasati u petak.

VEZANA VIJEST

Nama sadržajni dio odluke nije sporan, naglasio je, jer znamo da je Hrvatska do sada i u puno većoj mjeri Ukrajini vojno pomagala, kroz oružje, vojnu opremu, streljivo, tako da ne vidimo što je sporno u ovoj odluci da se pomaže i obukom vojnika, odnosno, onime, čime Hrvatska vojska smatra da najbolje može sudjelovati u ovoj misiji.

Ni proceduralni aspekt ove odluke nije nam sporan jer se odvija na onaj način na koji su se odvijale sve slične odluke, s razlikom da u ovom slučaju imamo nesuglasje predsjednika Republike i predsjednika Vlade, što je u proceduralnom smislu donijelo neke nove zaplete. To pokazuje da dodatno treba urediti odnose između Vlade i predsjednika RH kako u budućnosti opet ne bismo došli u ovu situaciju, poručio je.

Ili ste solidarni ili niste

Na upit smatra li razloge protivljenja dijela oporbe donošenju te odluke opravdanim i argumentiranim, Paus je kazao da IDS-u ti razlozi nisu dovoljni da ne podrže ovu odluku.

Čelnik IDS-a smatra da, neovisno o tome hoće li se za donošenje odluke u petak u Saboru prikupiti dvotrećinska većina ili ne, nijedan od ishoda neće prisiliti predsjednika i premijera da sjednu za stol, što smatra lošim, zbog čega se založio za bolju regulaciju tih odnosa.

Sabor i svi građani Hrvatske taoci su odnosa između predsjednika i premijera, što je ocijenio njihovim neodgovornim ponašanjem, te ih pozvao da shvate da funkcije koje obnašaju nose i nekakvu odgovornost, bez obzira na razlike u karakteru i nesuglasje naravi.

VEZANA VIJEST

Upitan što misli o odluci Slovenija koja je odbila sudjelovati u ovoj misiji, uz argumentaciju da se previše izlažu i ugrožavaju turizam, kazao je da su i oni vodili računa o tim argumentima, ali da su procijenili da je vojna pomoć koju smo do sada pružili Ukrajini u većem obimu nego što je misija koja se tiče obuke i ne dovodi nas u nepovoljniji položaj.

Ne možete biti solidarni na pola, ili ste solidarni ili niste, kazao je, dodavši da Ukrajinu treba podržati u nastojanjima da očuva teritorijalnu cjelovitost. To je sada ispred svega, a Hrvatska ovom odlukom nije dodatno ugrožena niti se izlaže dodatnom riziku u odnosu na ono što se već izložila, zaključio je Paus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare