Imunolog Jonjić upozorava: Potpuno popuštanje mjera bilo bi fatalno za društvo

Vijesti 28. kol 202120:28 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Budući da imamo procijepljeno 40 posto ukupnog stanovništva, a ukupno 50 posto odraslih, čovjek bi očekivao da će taj jesenji val biti manji, da će biti manje poguban, biti manje težih bolesnika. Međutim, postoji problem, odnosno postoji ali, jer postoje novije varijante koji se brže šire, koje su virulentnije, lakše napadaju čak i među mlađom populacijom, smatra Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

“Mjere su nešto slabije nego prošle godine. I konačno startna pozicija. Mi već sada imamo veći broj zaraženih, nego u isto vrijeme prošle godine. Nezahvalno je prognozirati”, rekao je Jonjić za HRT.

“Ljudima je već svega dosta i postoji veliki pritisak na vlast da se mjere potpuno relaksiraju, a kamoli da se djelomično popuštaju što ja mislim da je opravdano. Svakako, ja se ne slažem s onima koji misle da treba potpuno popustiti mjere jer to bi bilo fatalno za ovo društvo. Da smo procijepljeni 80% ili blizu tog broja ja bih isto rekao dobro, onda ćemo imati širenje virusa, ali uglavnom u procijepljenom pučanstvu, oni će generirati još bolju imunost i na neki način ćemo se približiti nekakvoj imunosti kolektiva kojoj se stremi” kaže imunolog.

Jonjić također ističe da ćemo “dugo živjeti s virusom jer je njegova biologija takva da izbjegava imuni odgovor”.

“Svi takvi virusi vole dugo perzistirati. Mislim da je cjepivo broj jedan, antivirusni lijekovi i preventivne mjere – kombinacijom toga možda bismo mogli dovesti virus pod kontrolu”, rekao je Jonjić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!