Infektolog Baršić: Ako se nastavi ovaj trend, idemo prema kraju pandemije

Vijesti 20. sij 202212:46 > 14:18
N1

Infektolog dr. Bruno Baršić, šef covid-odjela u KB Dubrava, rekao je za N1 da se situacija s hospitalizacijama poboljšala, no situacija u Hrvatskoj je i dalje ozbiljna.

“Stanje se poboljšava, imamo sve manje bolesnika. Mijenja se klinički spektar s pojavom omikrona, nema toliko upala pluća, no dolaze pozitivni pacijenti s nizom drugih bolesti, od moždanih udara, kirurških problema… Neki problemi su povezani s infekcijom”, rekao je Bruno Baršić o stanju u bolnici i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Cijepljenih imamo nešto manje nego u prethodnim valovima. Oni koji dolaze s upalom pluća, stariji su pacijenti i necijepljeni. Među pozitivnim ima nekoliko cijepljenih, ali imaju druge sindrome koji nisu vezani uz covid.”

Na pitanje kakvo je stanje s medicinskim osobljem, Baršić je rekao: “Ima bolesnog osoblja koje ostaje kod kuće ili u izolaciji, to je preko 60 djelatnika. To utječe, teško je jer je i inače manjak osoblja, ali preživljavamo.”

Nije htio govoriti o kraju epidemije: “Bliže smo kraju nego prije godinu dana. Nadam se da ide u dobrom smjeru, teško je prognozirati. Ako se nastavi ovaj trend, idemo prema kraju.”

Komentirajući potpuno ukidanje mjera u nekim zemljama poput Izraela i Velike Britanije, istaknuo je: “Volio bih da se takav scenarij dogodi, ali oni imaju 90% procijepljenih, a mi u nekim krajevima imamo katastrofalno nisku procijepljenost. Prate se učinci mjera, time se bave epidemiolozi. Naravno da i politika utječe na mjere, ali struka se time bavi i znaju zašto nešto predlažu.”

Smatra da su se cijepili oni koji su htjeli: “Više ne vjerujem da se mjerama može nešto potaknuti. Tko se cijepio, cijepio se. Treba govoriti, možda netko nešto čuje, ali ne vidim da ćemo imati veliko poboljšanje racionalnim pristupom. Neke zemlje uvode obavezu, ali to je stvar politike, epidemiologa itd.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.