Iskustvo trudnice čija beba ne bi preživjela: “Rekli su mi da idem u Sloveniju”

Vijesti 04. svi 202220:28
Izvor: Shutterstock

U veljači prošle godine Provjereno je objavilo priču o skandaloznom slučaju iz riječkog KBC-a gdje majci u šestom mjesecu trudnoće, nakon što je utvrđeno da beba zbog teške anomalije neće preživjeti, nisu htjeli obaviti prijevremeni porod, već su je uputili u Sloveniju, baš kao i trudnicu čija je priča u srijedu izašla u javnost.

Novinarka Ivana Paradžiković danas je na društvenim mrežama ispričala slučaj svoje prijateljice čija beba ima terminalan karcinom, no umjesto na prijevremeni porod poslali su je kući ili da potraži pomoć u Sloveniji.

VEZANE VIJESTI

Informacije je za N1 potvrdila odvjetnica trudnice Vanja Jurić koja je otkrila detalje kao i činjenicu da pacijentica ispunjava sve medicinske uvjete za prekid trudnoće i nakon 10. tjedna.

Provjereno je prošle godine objavilo priču o skandaloznom slučaju iz riječkog KBC-a. Majci, nakon pet mjeseci uredne trudnoće, priopćili su da joj dijete zbog teške anomalije neće preživjeti.

Uslijed dijagnoze, kod koje plod najčešće umire već tijekom trudnoće, liječnici je puštaju doma uz usmenu preporuku – ili da čeka termin poroda ili da ode u Sloveniju i plati 5.000€ za postupak koji se, kako kasnije doznaje, u Hrvatskoj uredno obavlja.

Nakon 23 tjedna školske trudnoće, mladi par iz Ičića neposredno uoči Božića doznaje najgoru moguću vijest. “Dolazim na pregled kod ginekologa koji mi govori da ne vidi djetetovu glavu”, počinje svoju priču Zorica, kako su je nazvali da zaštite identitet: “Da mu je čudno i da mu se to još nije desilo u karijeri, da ja trebam ići u KBC Rijeku na anomaly scan i daje mi uputnicu. Zaprimaju me i govore mi da dijete ima anomaliju nespojivu sa životom i da se prognozira smrtni ishod. Najčešće umiru već i tijekom trudnoće. Ako se rode, prežive par dana. Nije sposobno samostalno disati, nema razvijen veliki mozak.”

Nakon toga joj liječnici savjetuju da ode u Sloveniju, daju joj upute i o kojoj se klinici radi, dobija i broj telefona, ali sve usmeno “da ne ostane pisani trag”. “Inducirani porod ili porođaj se ne može obaviti u Hrvatskoj. Imate u Sloveniji, tamo je liberalnija država i tamo je to dozvoljeno nakon 22. tjedna”, rekli su joj.

Zatražili su i treće mišljenje, unutar KBC-a Rijeka, kod doktora koji je stao iza svojih kolega, a drugačiju preporuku nisu dobili ni od ginekologa primarne zdravstvene zaštite.

Raspitujući se za mogućnost subvencije postupka u Sloveniji, dobili su savjet da kontaktiraju Petrovu bolnicu u Zagrebu i tada doznaju kako se takav postupak može uredno napraviti i u Hrvatskoj. Sve što im je u Rijeci uskraćeno, u Zagrebu nije bilo – zbog dijagnoze nespojive sa životom, etičko povjerenstvo odobrilo je prekid trudnoće, a slučaj je sablaznio zagrebačke kolege.

“Po meni je to potpuno neshvatljivo, nerazumljivo s ljudske i profesionalne strane”, rekao je za Provjereno dr. Gordan Zlopaša iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb. “Ako se odluči ne prekinuti trudnoću, onda trebaju postojati daljnje kontrole jer takav plod može odumrijeti u maternici i to treba na vrijeme prepoznati kako ne bi nastale određene komplikacije”, istaknuo je tada.

Zakon o pobačaju iz 1978. godine dopuša prekid trudnoće do 10. tjedna. Nakon toga o tome odlučuje Povjerenstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar